Home » Jaaroverzicht 2019 » Overzicht juni 2019 » Studenten PXL-MAD School of Arts verbinden Gallo-Romeins Museum met buitengewoon onderwijs

Studenten van de specifieke lerarenopleiding audiovisuele en beeldende kunsten van Hogeschool PXL werkten in samenwerking met het Gallo-Romeins Museum Tongeren verschillende kunsteducatieve workshops uit voor kinderen in het buitengewoon onderwijs.

Leerlingen (11-12 jaar) uit BuLo-school De Zonnestraal uit Tongeren en BuLo-school Ter Bank uit Leuven namen hieraan deel. Hun creatieve creaties worden tentoongesteld in een pop-up expo. Die opende op zaterdagnamiddag op 8 juni  in het Gallo-Romeins Museum en loopt door de hele zomervakantie.

Patrick Dewael, burgemeester stad Tongeren: ‘Het Gallo-Romeins Museum wordt jaarlijks bezocht door 25000 schoolkinderen. De educatieve werking is sterk uitgebouwd. We zoeken steeds naar samenwerkingsverbanden om nog meer kinderen en jongeren te bereiken. Dit project is hiervan een geslaagd voorbeeld.’

An Christiaens, schepen van cultuur: ‘Dit is een uniek samenwerkingsverband tussen het Gallo-Romeins Museum, Hogeschool PXL en het buitengewoon onderwijs. De educatieve medewerkers van het museum en de studenten van PXL doen samen ervaring op. Ze ontdekken hoe ze leerlingen uit het buitengewoon onderwijs kunnen boeien voor het verre verleden en welke leermiddelen hiervoor best worden ingezet. Het project werkt verbindend: het brengt leerlingen, jongeren en museummedewerkers met elkaar in contact.’

PXL MAD School of Arts biedt toekomstige of afgestudeerde Masters in de Audiovisuele en Beeldende Kunsten een uitdagende en intensieve lerarenopleiding van één jaar aan. Studenten worden klaargestoomd tot leerkrachten Beeldende Kunst. Dankzij dit project krijgen de studenten de kans om te werken met leerlingen met een fysieke en/of mentale beperking uit het buitengewoon onderwijs.

Hoe kunnen deze leerlingen op een interactieve en artistieke manier leren over het verre verleden? Het is zo dat het idee voor het gezamenlijke project tussen het Gallo-Romeins Museum, Hogeschool PXL en BuLo-scholen De Zonnestraal en Ter Bank tot stand kwam. Met succes, want het project is intussen al aan zijn zesde editie toe in Tongeren.

De studenten kregen van hun lectoren de opdracht om de leerlingen vertrouwd te maken met de Kelten, een cultuurgroep die aan bod komt in de permanente tentoonstelling van het museum.