Home » Jaaroverzicht 2019 » Overzicht juni 2019 » Tongeren : TOERISME TONGEREN RICHT PIJLEN OP WAALSE MARKT

Toerisme Tongeren levert dit jaar extra inspanningen om Waalse toeristen aan te trekken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat slechts 2 % van de verblijfsgasten afkomstig is uit Luik. Wat betreft de andere Waalse provincies ligt dit percentage zelfs nog lager. Ook het aantal Waalse bezoekers aan de Tongerse musea biedt nog ruimte voor groei. In 2018 registreerde het Gallo-Romeins Museum 12 % Waalse bezoekers en het Teseum 6 %.

Schepen voor Toerisme An Christiaens: ‘Dankzij de naburige ligging biedt Wallonië een enorm groeipotentieel inzake dag- en verblijfstoeristen. Dit jaar ondernemen we een aantal acties om de bekendheid van Tongeren in Wallonië te vergroten. Recent verstuurden we een digitale en een papieren nieuwsbrief naar de Waalse culturele verenigingen. Vanaf 27 april pakken we gedurende 2 weken uit met een grootschalige bioscoopreclame in de filmzalen van Ixelles, Woluwe-Saint-Pierre, Waterloo, Jodoigne, Rixensart, Luik (Palace), Huy, Malmedy, Stavelot, Brussel (Galeries) en Verviers. Op zaterdagavond 1 juni organiseren we dan weer een gezellige ‘Soirée wallonne’ in de Julianusshopping. Zaterdag 1 juni 2019 Tussen 17 en 21.30 u. kon je er terecht om Waalse streekproducten te proeven zoals kazen, bieren, Peket, Luikse bouletten, wafels en nog veel meer. Waalse muzikanten brengen de mooiste chansons en de ‘Makrallen’ van Haccourt zorgen voor animatie. Die avond vindt ook de antieknocturne plaats. Beide evenementen sluiten naadloos op elkaar aan en we hopen dat er een gezellige kruisbestuiving ontstaat tussen de bezoekers van de antiekmarkt en de Waalse avond. De ‘Soirée wallonne’ zal uitvoerig worden gepromoot in de provincie Luik, o.a. via een google advertising campagne en een aankondiging op de regionale zender ‘RTC’; de Luikse tegenhanger van TvLimburg ’.

 

Burgemeester Patrick Dewael: ‘Dat Tongeren populair is bij onze Waalse buren omwille van de gastronomische troeven en het kwalitatieve winkelaanbod is alom bekend. Echter willen we ook graag de Waalse cultuurtoerist inspireren om een bezoek te brengen aan onze stad en haar musea. Alle toeristische informatie en de audioguides van de musea zijn trouwens beschikbaar in het Frans. Bovendien spreekt menig Tongenaar een aardig mondje Frans. We zijn dus op alle vlakken voorzien om onze Waalse vrienden gastvrij te ontvangen. Met het Euregionaal en prijswinnend hip hop festival ‘Hip Hub Hooray’, dat dit jaar aan een 2de editie toe is, willen we ook de Waalse jongeren en muziekliefhebbers laten kennismaken met Tongeren. In het verleden onderhielden we goede samenwerkingen met onze Luikse collega’s. Ook naar de toekomst toe streven we naar duurzame samenwerkingen over de taalgrenzen heen, en dit zowel op cultureel als toeristisch vlak.’