Home » Jaaroverzicht 2019 » overzicht maart en april 2019 » Buitenspeeldag in Plinuspark

De 12de editie van de Buitenspeeldag vond plaats op woensdag 24 april voor de 3de keer in het Pliniuspark. Een 1000-tal kinderen beleefden een onvergetelijke dag, zo konden ze genieten van allerhande activiteiten zoals: kindergrime, springkastelen, circustechnieken, skaten, touwtrekken,  trampoline basket, voetballen, gocarts en voor het derde jaar op rij een bubbelbelcaravan, het pronkstuk was een springkasteel van 35 meter lang met allerlei glijbanen en hindernissen. De jeugddienst van Stad Tongeren organiseerde deze dag samen met allerlei vrijwilligers, de Schakelaar de sportsenioren en de monitoren van de speelpleinwerking.

 De TV zenders : Nickelodeon, Ketnet en VTM Kzoom  ondersteunden mee de actie om jongeren vanachter de beeldbuis te halen en toonden tijdens deze namiddag een zwart beeld.

 

Patrick Dewael, burgemeester

“Enkele generaties geleden was ‘de straat’ het speelplein voor de jeugd. Tegenwoordig zien we nog amper kinderen en jongeren op straat spelen. De toenemende verkeersdrukte is hiervoor één verklaring, maar ook TV en  moderne technologie spelen een rol. Nochtans is buitenspelen en sociaal contact goed voor onze kinderen. Op 24 april is er voor de de 12de keer op rij de buitenspeeldag, een nationaal initiatief om buiten ravotten en sporten te stimuleren. Ook in Tongeren valt er dan weer heel wat te doen. Op de televisiezenders voor de jeugd valt er alleszins helemaal niets te beleven. Die gaan een hele namiddag op zwart. Er is dan ook geen enkel excuus om binnen te blijven.”

 

An Christiaens, schepen van Jeugd

“Als volwassenen kunnen we ons nog goed herinneren wat buitenspelen is. Voor de huidige generatie is het echter geen vanzelfsprekendheid. Doordat we alles aan huis geleverd krijgen is de behoefte om buiten te komen steeds kleiner geworden.  Toch is het belangrijk om onze kinderen dagelijks buiten te laten komen. Naast een frisse neus worden ze er ook sterker en socialer van. En de blauwe plekken en schrammetjes kunnen ook niet veel kwaad.”

klik op de foto's om ze te vergroten