Home » Jaaroverzicht 2019 » overzicht maart en april 2019 » Tongeren: Ambiorix krijgt eindelijk zijn adelaar terug

Op vrijdag 1 maart werd in Tongeren de adelaar teruggeplaatst aan de voeten van Ambiorix in aanwezigheid van de burgemeester en de schepenen.

Het hele verhaal van de verdwenen adelaar werd terug opgerakeld in 2017 naar aanleiding van een lezing in Riemst over het onvolledige Ambiorixbeeld gegeven door  Frits Berckmans. Eén van de aanwezigen, Eugène Devue herinnerde zich een verhaal uit zijn studententijd en ging op onderzoek uit. In 1970 studeerde hij in Leuven en hij hoorde een verhaal van enkele jongeren over hoe ze in het bezit waren van de adelaar van Ambiorix. Op een avond in 1970 trokken enkele jongeren na de opening van de bekende dancing Real naar de Grote Markt van Tongeren. Nogal goed in het glas gekeken klommen ze op het standbeeld van Ambiorix en greep één van de jongens zich vast aan de adelaar die los kwam. De jongens probeerden voor de lol het beeldje te verkopen, maar dat lukte niet. De dag nadien kwam het besef van hetgeen dat ze gedaan hadden en kregen echter schrik. De adelaar werd verstopt in een kolenkelder ergens in Sluizen. Na vijftig jaren werd de adelaar opgediept uit de kolenkelder en in de zomer van 2018 terug bezorgd aan de stad Tongeren.

De vleugels van de adelaar ontbraken maar Restaurateur Patrick Beusen ging ermee aan de slag en kon deze reconstrueren, en mocht dan ook de adelaar eigenhandig op het voetstuk van Ambiorix bevestigen.