Home » Jaaroverzicht 2019 » Overzicht mei 2019 » Tongeren : AZ Vesalius viert wereld IBD-dag

19 mei was het wereld-IBD dag, dit werd ook gevierd in het AZ Vesalius Tongeren op vrijdag 17 mei.

Op deze dag werd er wereldwijd stilgestaan bij de bijna 5 miljoen mensen die lijden aan een chronische darmziekte, in Belgie gaat het om ongeveer 35000 mensen.

Om ook de patiënten van het AZ Vesalius een dagje in de schijnwerpers te zetten, werden er verschillende acties georganiseerd.

Zo werden er koekjes, snoepjes en een paarse cocktail verkocht ten voordele van de patiëntenvereniging en diverse info standen ingericht.

Elke bezoeker die dat wenste kreeg ook een paars lintje opgespeld.

Zo werd deze onzichtbare ziekte voor één dag ook zichtbaar gemaakt.

Muzikanten, Tony Moermans en Jos Wijnen en tevens ook patient zorgden voor de muzikale sfeer in de inkomhal van het ziekenhuis.

Inflammatory Bowel Disease (IBD) is een verzamelnaam voor chronische darmziekten, waarvan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa de meest voorkomende vormen zijn.

Mensen met IBD kampen met buikpijn, diarree, gewichtsverlies, koorts of extreme vermoeidheid. IBD heeft een enorme impact op het leven van mensen die er aan lijden.

Toch weten maar weinig mensen wat ziektes zoals Crohn en colitis ulcerosa zijn, en wat patiënten doormaken. Mensen kampen vaak lange tijd met vage klachten voordat ze de diagnose IBD krijgen.

Klik op de foto's om ze te vergroten