Home » Jaaroverzicht 2019 » Overzicht mei 2019 » Tongeren : ‘Ontdek het dorp’ Nerem

Op zondag 19 mei stellen de Landelijke Gilde, het Innovatiesteunpunt en de inwoners van Nerem een nieuwe wandeling voor aan het publiek. Het parcours (van 4,6 km)  brengt  wandelaars langs de mooiste plekjes en vertelt boeiende verhalen over Nerem.

‘Ontdek het dorp’ is een Leaderproject dat wordt uitgevoerd in Haspengouw-Voeren en Kempen-Maasland. Landelijke Gilden en Innovatiesteunpunt brengen voor dit project dorpsbewoners samen om een wandeling in hun eigen dorp uit te werken.

Patrick Dewael, burgemeester

“Na een geslaagde editie van  ‘dorpen in het kwadraat’ in Neerrepen,  ongeveer een jaar geleden,  koos Landelijke Gilden opnieuw voor Tongeren voor hun nieuwste initiatief ‘Ontdek het dorp’. Landelijke Gilden is een vereniging van mensen met een warm hart voor het platteland. Samen met enkele bewoners van Nerem werd een prachtige wandelroute uitgestippeld waarin de  bestaande dorpslussen zo maximaal mogelijk in mekaar overvloeien en waarbij wandelaars kennismaken met de meest markante plekjes van het dorp. Het dorp heeft heel wat te tonen, denk maar aan de neo-Romaanse Sint-Servatiuskerk, het kasteel Rosmeulen, de chocoladefabriek of de dubbelmolen, stuk voor stuk erfgoedparels.”

“De dorpsbewoners nemen je mee op pad in het dorp waar ze bijzonder trots op zijn. Alledaagse, eigentijdse en historische gebeurtenissen waren de basis voor de boeiende verhaallijn. De omgeving, de monumenten, het erfgoed,  economische activiteiten, trage wegen en familiale gebeurtenissen komen allemaal aan bod. Kortom, alles wat kan boeien is opgenomen in woord en beeld”, aldus An Christiaens, schepen van Toerisme.

Patrick Jans, schepen van Milieu

“We hebben er voor gekozen om de route niet te bewegwijzeren. Naast de klassieke brochure werd er ook een app ontwikkeld met een wandelkaart en begeleidende verhalen. Zo kan de inhoud mee evolueren met het dorp. Op zondag 19 mei stellen de bewoners van Nerem dit voor aan het grote publiek. We starten om 13.30 uur op het Neremsplein. Na het officiële gedeelte start de wandeling met gidsen en duurt zo’n 2-tal uren.  In het midden van de wandeling trakteren we u op een ijsje. De ideale uitstap voor het hele gezin dus.”