Home » Jaaroverzicht 2019 » Overzicht oktober en november 2019 » Expo ‘Dacia Felix’ van start in het Gallo-Romeins Museum

Vrijdag 18 oktober werd de tijdelijke tentoonstelling ‘Dacia Felix’ officieel geopend in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

‘Dacia Felix - Het roemrijke verleden van Roemenië’, is de titel van de nieuwste tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren. Hiermee neemt het museum deel aan het Europalia Arts Festival 2019 dat in het teken staat van Roemenië.

De expo toont 300 objecten uit 19 musea en brengt het verhaal van zes bekende en minder bekende volkeren uit het verre verleden van het Oost-Europese land: Romeinen, Daciërs en Geten, Grieken, Scythen en Kelten.

In 106 n.Chr. voegden de Romeinen een nieuw gebied toe aan hun immense Rijk, een groot stuk van het huidige Roemenië. Ze noemden de nieuwe provincie Dacia. De naam verwijst naar de inheemse bevolkingsgroep die er leefde, de Daciërs. Felix betekent ‘gelukkig’, ‘welvarend’, ‘zalig’. Zo werd de provincie mettertijd door de Romeinen gekarakteriseerd. Niet alleen Romeinen, maar ook Grieken, Kelten en Scythen voelden zich aangetrokken tot de regio en vestigden er zich. Contact en uitwisseling is het centrale thema van de tentoonstelling.

 De bezoeker maakt een reis, van de tijd van de Romeinen naar nog vroegere periodes. Eén na één passeren de diverse culturen de revue. De objecten worden mooi uitgelicht. Ze schitteren in een eigentijds decor, tegen de achtergrond van filmprojecties van Roemeense natuurlandschappen en archeologische sites. De panoramische beelden krijgen extra kracht door speciaal gecomponeerde soundtracks. De tentoonstelling heeft een heldere opbouw. Het verhaal is voor iedereen toegankelijk, voor jong en oud.

Er is een brede waaier aan voorwerpen te zien. Ze illustreren de identiteit van de diverse culturen. Blikvangers zijn de goud- en zilverschatten van Daciërs en Geten.

Dacia Felix, het roemrijke verleden van Roemenië, loopt van 19 oktober 2019 tot en met 26 april 2020 in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.

Klik op de foto's omzet te vergroten