Vorige week startte Tongeren met de aanleg van een stadsbos (227 klimaatbomen) in stadspark De Motten. Daarnaast worden er ook 62 bomen geplant aan woonzorgcentrum De Motten.

Patrick Dewael, burgemeester

“Tongenaren houden van hun stad en zeker ook van het groen in de stad. In ons bestuursakkoord gingen we eerder al het engagement aan om onze stad te vergroenen. Ook voormalig gouverneur Herman Reynders ging een gelijkaardig engagement aan en trok een miljoen euro uit om Limburgse gemeentes te ondersteunen in hun ambitie. Limburg Sterk Merk (LSM) heeft zopas laten weten dat het subsidiedossier dat Tongeren indiende principieel werd goedgekeurd.”

“Daarnaast staat de strijd tegen de klimaatsverandering bij elk bestuursniveau hoog op de agenda. Groen maakt de mensen gezond en vormt een noodzakelijke buffer bij de extreme hitte die de klimaatsverandering met zich mee brengt. Groen in het openbaar domein creëert bovendien  ontmoetingsplekken, nodigt uit tot bewegen en verhoogt de samenhorigheid in de buurt, volgens burgemeester Dewael.”

Guy Schiepers, schepen van Openbare Werken

“Met het openleggen van de Jeker kreeg stadspark De Motten een tweede leven. Via de Jeker wordt  een verbinding gemaakt tussen de stad en De Kevie en is er vrije ruimte voor de aanleg van een stadsbos. Het bos wordt aangeplant op de open groene vlakte. Zo brengen we de natuur dichter bij de kern van de stad.”

Patrick Jans, schepen van Milieu

“Bomen hebben een gunstig effect op de leefomgeving die onderhevig is aan klimaatverandering. Klimaatverandering is niet enkel een probleem van de toekomst. Maar het is ook een van de grootste problemen van de mensheid op dit ogenblik. Klimaatbomen zijn bomen die voelbaar de effecten van de klimaatverandering kunnen temperen. Daarom kiezen we voor de aanplant van zogenaamde klimaatbomen, zowel op De Motten als aan woonzorgcentrum De Motten.”

De kostprijs voor het aanplanten van deze klimaatbomen bedraagt 165.168 euro. De totale tussenkomst van LSM bedraagt 35.611 euro. De Vlaamse Milieu Maatschappij draagt 42 procent bij in de kosten.

“In 2017 plantten we de eerste klimaatboom op het Sint-Jozefsplein. In 2018 werden er 15 klimaatbomen geplant aan de Rode Kruislaan en op diverse begraafplaatsen. In 2019 was het Pliniuspark aan de beurt. Hier werden 35 bomen geplant. Dit jaar komen er dus nog eens 289 klimaatbomen bij. 227 op het stadspark De Motten en 62 aan het woonzorgcentrum”, zegt Patrick Jans.

Klimaatbomen hebben heel wat voordelen. Ze nemen CO2 op, zuiveren de lucht en zorgen zo voor minder fijn stof. Ze zijn ook een bron van voedsel voor heel wat insecten. Maar een klimaatboom voert ook overtollig water af en buffert het regenwater op de plaats waar het valt. Bomen zorgen bovendien voor verkoeling. De economische waarde van klimaatbomen overstijgt ruimschoots de kosten voor aanplant en onderhoud.