Tongers topfotograaf Stefan Matthijssens maakt Kroningskalender met Romeinen.

Topfotograaf Stefan Matthijssens stelde een prachtige kalender samen naar aanleiding van de Kroningsfeesten van 2023. Hij gaf daarbij zijn fantasie de vrije loop. Met de hulp van tientallen figuranten in Romeinse klederdracht bouwde hij in en rond Tongeren levendige scènes. De filmische sfeer van de beelden is zo verbluffend dat ze ons tweeduizend jaar mee terugnemen in de tijd.

 

Voor hen die willen is niets onmogelijk. (Nil volentibus arduum.)

Alle twaalf beelden in de kalender zijn ondertiteld met een Latijnse spreuk of gezegde.Hoe hij dit prachtige project voor mekaar kreeg? ‘Tantummodo incepto opus est, cetera res expediet’, zegt Stefan met een uitgestreken gezicht. ‘Wat dit betekent? Simpel: begin er gewoon aan. De rest volgt vanzelf,’ knipoogt hij. ‘Ernstig: met hart en ziel en véél toewijding heb ik aan dit project gewerkt. Aanvankelijk had ik schrik. Ik was heel onzeker, maar geleidelijk aan groeide mijn zelfvertrouwen naargelang de werken vorderden. Goede fotografie is de basis, maar de entourage en de begeleiding achter de fotograaf zijn ook héél belangrijk!’

Vereende kracht maakt sterker. (Vis unita fortior.)

Samen met Jean-Marie Detré zorgde hij niet alleen voor de opnames, maar ook voor de grafische opmaak en de praktische uitwerking. ‘Het lijkt allemaal een gigantische opdracht, en dat was het in feite ook’, zegt Stefan, ‘Héél veel bloed, zweet en nondeju’s heeft me dat gekost, maar ook dankzij de medewerking van de acteurs ging het uiteindelijk bijzonder vlot. Het was een plezier om dit samen te realiseren. Het vloeibare smeermiddel, in de vorm van een goei frisse pint, heeft soms wonderen verricht’, lacht Stefan.

Van het kruis komt de redding. (A cruce salus.)

Het religieuze aspect, dat de aanleiding was voor deze kalender, ontbreekt uiteraard niet. Zo draagt Christus in enkele beelden zijn kruis door de tarwevelden rond de stad. Tongeren is niet alleen de eerste stad van België, maar het is ook de plaats van de vroegste Maria-verering ten noorden van de Alpen. De verering van de Heilige Maagd heeft er haar huidige vorm gekregen in de Kroningsfeesten. De stad Tongeren is erg gecharmeerd door dit unieke project. Daarom verleende ze haar steun voor de presentatie van de Kroningskalender.
 

De ene dienst is de andere waard. (Gratia gratiam parit.)
Deze historische Kroningskalender is - dankzij sponsoring - vanaf 17 september verkrijgbaar aan slechts 15,00€. Wie er een exemplaar van wil bemachtigen zal zich moeten haasten, want hij is gedrukt in een beperkte oplage. De eventuele opbrengst gaat integraal naar de groep van de Romeinse soldaten die deel uitmaken van het Kroningsevent in 2023.

Voor meer informatie over de Kroningskalender en verkooppunten: info@fotomat.be