Stadhuis van Tongeren onthult zijn nieuwe gevel

Het ruwbouwwerk van het stadhuis in Tongeren is bijna klaar.  Meest opvallend is allicht de rode kaleilaag die op de gevel werd aangebracht. Die sluit aan bij het historische uitzicht van het gebouw.

 Burgemeester Patrick Dewael

“De buitengevel van het stadhuis is bijna klaar. De aannemer start nu met het weghalen van de werfdoeken en het afbreken van de stelling. Een moment waar menig Tongenaar naar uitkijkt. De gevel van het stadhuis werd immers gekaleid in een typisch rode kleur die vaak terugkomt bij historische gebouwen uit dezelfde periode.”

Het classistische stadhuis uit het midden van de achttiende eeuw staat al even in de steigers. Voor de grondige restauratie – zowel binnen als buiten – werd er een historisch onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld naar de kleur van de buitengevel.

“Oorspronkelijk was het stadhuis van Tongeren gekaleid in een levendig contrast tussen roodkleurige gevelvlakken en grijze natuurstenen omlijstingen. Doorheen de tijd is deze rode kleurafwerking afgesleten. Op de oostgevel werden sporen gevonden van de oude kleurafwerking” zegt Patrick Dewael. “En die hebben we nu laten terugkomen.”

Bij kaleien wordt een kalklaagje op de gevel aangebracht, oorspronkelijk om de poreuze gevel te beschermen tegen regen en wind. Ook ander gebouwen uit dezelfde periode, zoals het stadhuis van Luik, hebben een soortgelijke laag in deze bruinrode kleur.

Nieuwe fase van de restauratie gaat van start

In een volgende fase wordt de pui heropgebouwd en wordt het stadhuis opnieuw ingericht. Er komt ruimte voor een ontvangst- en vergadercentrum voor officiële ontvangsten, infovergaderingen, huwelijken, gemeenteraden en recepties.

De renovatie van het stadhuis kost 5,9 miljoen euro en wordt deels gesubsidieerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. De werken zullen vlak voor de Kroningsfeesten volledig afgerond zijn.