Oorlogsmonument aan Graanmarkt gerestaureerd

Het oorlogsmonument aan de Graanmarkt werd recent gereinigd en gezandstraald. Ook de fontein is hersteld.

Patrick Dewael, burgemeester

“November staat traditiegetrouw in het teken van de herdenking van militaire en burgerlijke oorlogsslachtoffers. Om de gedachte levendig te houden wordt er op 1 en 11 november hulde gebracht aan het Monument der Gesneuvelden aan de Graanmarkt. De beide wereldoorlogen hebben diepe wonden geslagen. Daarom is het belangrijk om de slachtoffers te blijven herdenken. We eren in november bij uitbreiding ook de ontelbare slachtoffers die sneuvelden tijdens talloze andere gewapende conflicten wereldwijd.”

In 1926 werd op het plein bij het stadhuis van Tongeren een oorlogsmonument opgericht ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. Het ontwerp voor het monument is van de hand van de beroemde beeldhouwer Pieter Jan Braecke. Koning Albert I en Koningin Elisabeth hebben het monument in 1926 onthuld.

Het monument bestaat uit een achthoekig waterbekken, waaruit een vierhoekige sokkel oprijst. Daarboven is een verhoog van drie treden voorzien, waaruit wederom een vierhoekige sokkel oprijst. Bovenop die sokkel pronkt een beeld van drie kinderen, die een vlag, bloemen en een helm vasthouden.

“De kinderen symboliseren de onschuldige jeugd die eer brengt aan het leger en de oorlogsslachtoffers. Het gedenkteken heeft als doel een teken van hoop uit te stralen, van optimisme en positief toekomstperspectief”, zegt Gerard Stassen, schepen van Erfgoed.

“De markt van Tongeren heeft de voorbije jaren een metamorfose ondergaan. Na de herinrichting van het openbaar domein en de vergroening van het plein vormen de restauratie van het stadhuis en het openstellen van de toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek het grote sluitstuk. De restauratie van het oorlogsmonument werd mee opgenomen in deze dossiers. De natuurstenen elementen en het witte beeldhouwwerk werden gereinigd, gezandstraald en hersteld. Verouderde voegen werden vernieuwd, funderingen hersteld en ook de fontein werkt weer” besluit Jeannine Vanvinckenroye, schepen van Openbare Werken.