Boekje geschiedenis Lauw

In 2020 zou de ‘Open Monumentendag’ doorgaan in Rutten (Tongeren).  Tijdens dit jaarlijkse evenement, waarin onroerend erfgoed centraal staat, wordt steeds een dorp of monument in de kijker geplaatst aan de hand van activiteiten ter plaatse. De coronapandemie besliste hier jammer genoeg anders over.

Om Rutten toch op één of andere manier in de ‘spotlights’ te zetten, maakte het stadsarchief een boekje over de geschiedenis van het dorp. Het boekje werd gratis verdeeld aan alle Ruttenaren. Het  boekje viel erg in de smaak.

Daarom werd beslist hier een vervolg aan te geven. Deze keer staat het dorp Lauw ‘in the picture’. Teksten en beelden over dit mooie dorp werden gebundeld in de publicatie ‘Lauw, een stukje geschiedenis…’

Burgemeester Patrick Dewael: “Geschiedenis is identiteit. Gebeurtenissen in het verleden bepalen het karakter en de identiteit van een dorp. Als stadsbestuur vinden we het belangrijk om niet enkel in te zetten op de valorisatie van het erfgoed in het stadscentrum, maar ook op dat in onze dorpen. Onbekend is immers onbemind. Deze publicatie is dan ook een uitgelezen mogelijkheid voor de Lauwenaar om met zijn eigen geschiedenis in contact te komen.”    

 “Elk van de zestien dorpen rond Tongeren heeft zijn eigenheid en karakter. Ieder van die dorpen heeft een uniek verhaal te vertellen. Ik ben dan ook blij dat we met deze reeks van publicaties het uniek-zijn van de dorpen nog eens extra in de kijker kunnen zetten,” besluit Gerard Stassen, schepen van Erfgoed.

De publicatie ‘Lauw, een stukje geschiedenis…’ wordt begin december gratis verdeeld onder alle Lauwenaren.