De vernieuwde Tongerse bibliotheek feestelijk heropend

Zaterdag 3 december werd de vernieuwde bibliotheek officieel heropend. Het was een dag vol feestelijke activiteiten met voorleesmomenten, demonstraties, workshops, muzikale optredens en een hapje en een drankje.

Burgemeester Patrick Dewael: “ Onze bibliotheek moest aangepast worden opdat ze beter aan de actuele behoeften van de klant zou kunnen voldoen. Het is onze ambitie om de bibliotheek d.m.v. diverse initiatieven stelselmatig uit te bouwen tot een gezellige (publieke) woonkamer waar elke Tongenaar of bezoeker graag vertoeft en tot rust komt.  Met een sfeervolle infrastructuur en een warm interieur hopen we alvast de juiste toon te hebben gezet”

An Christiaens, schepen van Cultuur: “Vanzelfsprekend zijn we erg ambitieus voor wat de werking van onze bibliotheek betreft. De Tongenaar voelt zich thuis in zijn of haar bibliotheek. Dat blijkt althans uit de cijfers. Deze bibliotheek telt ruim 5.000 leners.  Zij komen hier op zeer regelmatige basis over de vloer.  De samenleving verandert in een razendsnel tempo en de bibliotheek moet als onderdeel van diezelfde samenleving bij de les blijven. Dat is meteen ook de belangrijkste reden waarom we deze opfrissingswerken uitvoerden”.

De binnenkant van de bibliotheek onderging een metamorfose, van een nieuwe vloer tot nieuwe (sfeer)verlichting, een frisse laag verf op de muren en een prachtig/sfeervol nieuw interieur.

Bij het binnenkomen passeer je een nieuwe infobalie maar ook de rest van de onthaalzone werd aangepakt met o.a. aandacht voor een grote ‘te koop-hoek’ waar er het hele jaar door een mooi aanbod terug te vinden zal zijn.

De kinderhoek werd toegankelijker gemaakt voor rolstoelgebruikers en mensen met kinderwagens. In de jeugdruimte kunnen voortaan activiteiten worden georganiseerd. Tegelijkertijd slaagde de architect erin om de verbinding tussen de jeugdhoek en rest van onze bibliotheek te behouden. 

Alle rekken op de benedenverdieping werden vernieuwd. De oude rekken werden bovendien door het stadsbestuur via de vereniging Baobab Solidarité geschonken aan een lokaal project in Senegal ‘Les Cajoutiers’ (een school in Warang) en hebben op deze manier dus een mooie nieuwe bestemming gekregen.

Op de 1ste verdieping werd een polyvalente ruimte geïntegreerd. Deze zal ingezet worden wanneer de bibliotheek lezingen of activiteiten inricht.