PRIKKELENDE GEURTOCHT IN GALLO-ROMEINS MUSEUM

Deze kerstvakantie kunnen families met kinderen een geurtocht maken door de permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum.
Onderweg zijn er speelse opdrachten. Om ze tot een goed einde te brengen moeten de deelnemers hun neus gebruiken. Het is een verrassende manier om de wereld van het verre verleden te leren kennen. Bovendien nodigt het programma de kinderen uit tot het leggen van boeiende linken met onze maatschappij vandaag.

De deelnemers bezoeken de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’. Ze houden halt bij een negental fascinerende voorwerpen die het museum selecteerde: van tienduizend jaar oude kookstenen en een vuurstenen bijl uit de tijd van de eerste boerengemeenschappen tot een Romeins olielampje en parfumflesje.

Wat ze gemeen hebben? Ze leiden ons allemaal naar de geuren uit lang vervlogen tijden. Aan bod komen o.a.: de geur in een prehistorische tent, de geur van vers gehakt hout en graanpap, de geur die vrijkomt bij het branden van wierook of fijnstampen van kruiden.

Centraal staat de vraag: wat deden de mensen ooit met al die dingen? Hoe belangrijk waren ze in het dagelijkse leven? En welke voorwerpen gebruiken we vandaag om water aan de kook te brengen, bossen te rooien of sfeer te brengen in huis? Kortom: hoe verschilt onze leefwereld met die van de neanderthalers, Kelten en Romeinen? 

Bij elk voorwerp hoort een opdracht. De uitdaging bestaat er in om de geuren te herkennen. Sommige brengen de deelnemers naar de wereld van het verre verleden, andere zijn onmiskenbaar hedendaags.

Op het einde van de tocht wacht een welriekende beloning: de Schat van Vlieg!

Schepen van Cultuur An Christiaens: ‘In het Gallo-Romeins Museum zijn families met kinderen écht welkom. Onze tot in de puntjes uitgewerkte geurtocht staat garant voor een gedenkwaardige vakantie-activiteit. We verwachten heel veel kinderen, zowel uit Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Reserveren is daarom aanbevolen.”

Burgemeester Patrick Dewael: ‘Ook deze kerstvakantie kunnen ouders en grootouders terecht in het Gallo-Romeins Museum voor een ontspannende en leerrijke ervaring met hun kinderen of kleinkinderen. Zowel de permanente tentoonstelling – met de geurtocht – als de tijdelijke expositie ‘Imperium Romanum’ – met het spel ‘Zoom In!’ – lenen zich uitstekend om samen met kinderen te bezoeken.’

De geurtocht is er de hele kerstvakantie lang, van 24 december tot en met 8 januari 2023.
Gesloten op maandagen, kerstdag en nieuwjaarsdag.
Voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Ook geschikt voor jongere deelnemers, mits begeleiding.
Deelname is inbegrepen in de toegangsprijs.

Meer info: www.galloromeinsmuseum.be