Erosiewerken in Nerem

De Neremstraat, Achterstraat en Servatiusweg in Nerem, gelegen op de grens met Vreren, worden regelmatig getroffen door modderoverlast afkomstig vanaf de Vrinksesweg en de hoger gelegen landbouwpercelen. Daarom legde de stad Tongeren in 2021 een tijdelijke erosiedam uit strobalen aan.

Patrick Dewael, burgemeester: “De afgelopen jaren hebben we meerdere inspanningen geleverd in de bestrijding van wateroverlast. Zo werden er erosiebestrijdingswerken uitgevoerd in Berg, Diets-Heur en Sluizen. Vorig jaar werd Nerem getroffen door het noodweer. Om de wateroverlast aan te pakken op korte termijn hebben we op de Vrinkseweg een tijdelijke erosiedam uit strobalen aangelegd. Nu bieden we een definitieve oplossing door een houthakseldam te bouwen. We sloten hiervoor een overeenkomst af met de lokale landbouwer. De samenwerking met landbouwers is hierbij er belangrijk omdat alle maatregelen vrijwillig zijn.”

“Omdat de houthakseldam voor een groot gedeelte op het landbouwperceel zelf ligt, was het vriesweer van 14 dagen geleden het ideale moment om de werken te starten. Zo konden we de schade aan het landbouwperceel tot een minimum beperken. De houthakseldam heeft een kostprijs van ongeveer 5.000 euro en werd volledig door  onze technische dienst aangelegd,” zegt Jeannine Vanvinckenroye, schepen van openbare werken.

Een houthakseldam bestaat uit twee rijen kastanjehouten palen met daartegen een fijnmazige verzinkte draad waarvan de tussenruimte opgevuld wordt met gehakseld hout.

“In de houthakseldam zijn twee knijpleidingen voorzien om bij hevige regenval het afstromend water meer gecontroleerd af te voeren, de knijpleidingen werden geplaatst boven het maaiveld zodat het afstromend sediment zoveel mogelijk kan bezinken,” besluit Jeannine.