Junior Journalistwedstrijd 2022-2023

zondag 22 januari 2023, 11 uur PC SINT-JAN, Sint-Jansstraat 12, Tongeren
Heldendom. Heldhaftigheid. Heldenstatus. Het lijken begrippen die thuishoren in verleden tijden. Maar de realiteit toont ons dat er in de samenlevingen van vandaag nog wel degelijk helden rondlopen, mensen die angsten en vooroordelen kunnen opzijschuiven om zich in te zetten voor anderen, zelfs al gaat dat ten koste van zichzelf. Wij vroegen jongeren om te schrijven over ‘lokale helden’, uit hun eigen omgeving, die zij bewonderen voor wat zij doen, of als rolmodel beschouwen. De opdracht leverde verbazend goede journalistiek op, van jongeren die hun bewondering betuigden voor vaders, moeders, hulpverleners of mensen die zonder aarzelen hun medemensen te hulp schieten. In de verhalen ging het over helden die redding boden als de nood het hoogst was. De interviews lieten helden uit binnen- en buitenland aan het woord en in de opiniestukken gaven de junior journalisten hun visie op hedendaagse helden.
In totaal ontvingen wij uit vier scholen 29 door de leerkrachten geselecteerde inzendingen van naar schatting in totaal 200 deelnemers. De plaatselijke jury boog zich over hun verhaal, interview of opiniestuk en dat resulteerde in volgende laureaten in de vier leeftijdsgroepen: L.O. 3° graad: Quinn KORZILIUS ‘School in lichterlaaie’ (verhaal) M.O. 1° graad: Felien BOSMANS ‘De waarheid over de zaak Dekerk’ (verhaal) M.O. 2°graad: Maneau VANDEBOSCH ‘Een verhaal van vallen, opstaan en weer doorgaan’ (interview) M.O. 3° graad: Denis ADEMI ‘ de Holebi Helden’ (opiniestuk)
Hun werk werd ingediend bij de nationale jury, en wie weet staan zij als een van de Vlaamse Junior Journalisten op het podium van het Vlaams Parlement op zondag 16 april 2023.
Voor de vierde keer reiken wij in Tongeren ook een aanmoedigingsprijs uit voor het beste werk van jongeren met een andere moedertaal dan het Nederlands: M.O. 2° graad Mila Rahman ‘voortgekomen van een held’ (interview) Met dank voor uw medewerking en vriendelijke groeten, Patrick Vyvey voorzitter Davidsfonds Tongeren