Toerisme in Tongeren blijft gezond groeien in 2022

In 2022 kreeg Visit Tongeren in de Gasthuiskapel zo’n 33.594 bezoekers over de vloer. Hiermee laten we de moeilijke coronajaren achter ons en groeien we, ondanks een economische crisis, gestaag naar het aantal baliebezoekers ten tijde van de pre-coronasituatie (2019: 39.683 bezoekers). De cijfers zijn slechts een indicatie van het aantal toeristen die naar Tongeren komen, want niet iedereen passeert tijdens zijn bezoek aan de stad het infokantoor. Maar dat Tongeren een aantrekkelijke plek is voor toeristen, bewijzen ook het aantal Tongerse logies: maar liefst 57 in totaal! Hiervan zijn er alleen al in 2022 zo’n 7 nieuwe logeeradresjes bijgekomen. Samen met de inspanningen van de Tongerse logies, horeca, toeristische partners en de Tongerse musea, probeert het stadsbestuur de Ambiorixstad als toeristische bestemming én familievriendelijke plek alsmaar steviger in de markt positioneren.

Schepen van Toerisme, An Christiaens: “We merken dat toeristen Limburg, maar ook Tongeren alsmaar meer weten te waarderen.  Mede door de antiekmarkt en onze gunstige euregionale ligging ontvangen we opnieuw een mix van buitenlandse gasten. Uiteraard blijven de dagtoeristen uit eigen land de voornaamste doelgroep. Uit onderzoek (november 2022) blijkt namelijk dat van de 81 miljoen daguitstappen in Vlaanderen en Brussel, zo’n 7,9 miljoen (10%) daguitstappen voor Limburg zijn. Hiervan zijn 9 op 10 dagjesgasten in Limburg Vlamingen. Een vijfde van de gezelschappen reist met kinderen. Families met jonge kinderen, dus ook generatie Alfa is een belangrijke doelgroep waarop we zeker willen blijven inzetten.”

Het reizen in familieverband groeit wereldwijd. Bovendien zijn kinderen en jongeren de toeristen van morgen. Onlangs sleepte Visit Tongeren nog de ‘Tourism Ambassador Award’ in de wacht door het uitgebreide en boeiende aanbod dat Tongeren heeft te bieden voor kinderen onder de 12 jaar. Het Gallo-Romeins Museum en het Teseum blinken uit in een educatief en modern aanbod om generatie Alfa te boeien.

“Ook in onzekere tijden, merken we dat mensen op zoek zijn naar kwaliteitsvolle vakanties en uitstappen. Op betekenisvolle ervaringen wordt niet bespaard en daar kunnen we in Tongeren gretig op inspelen. Als ‘second city’, weg van de massa, bieden we een authentieke bestemming aan. Eentje waar je in 2023 een nieuw stadhuis kan bewonderen, waar je vanop de toren van de basiliek zal kunnen turen over het Haspengouws landschap en waar je met een nieuwe editie van de Kroningsfeesten zal kunnen genieten van een unieke Tongerse traditie”, benadrukt burgemeester Patrick Dewael.