Tongenaren adopteren 25 weesgedichten

Tijdens de Poëzieweek die nog loopt tot 1 februari slaan tientallen bibliotheken, samen met meter Maud Vanhauwaert en honderd dichters, de handen in elkaar om van Vlaanderen één grote poëziebundel te maken. Ook in Tongeren doken de afgelopen week gedichten op in het straatbeeld. 

“In het kader van de Poëzieweek 2023 gingen in Tongeren 25 #Weesgedichten op zoek naar een adoptieraam. Samen slopen we het -onterecht- saaie imago van poëzie door de straten in onze stad te overspoelen met gedichten. Het enige wat nodig was om je kandidaat te stellen was een raam op een benedenverdieping en minstens een heel klein beetje liefde voor het gedicht van jouw keuze,” zegt burgemeester Patrick Dewael.

Schepen van Cultuur, An Christiaens ging samen met de medewerkers van de bib op pad en schreef een gedicht met een speciale witte stift op het glas van een ‘adoptieraam’. “De letters zijn afwasbaar, maar gelukkig wel bestand tegen regen of sneeuw. Je zult niet alleen gedichten bij particulieren, maar ook op ramen van enkele winkels, horecazaken  en publieke gebouwen gaan zien. Vorige week plaatsten we het eerste gedicht op een raam van de middelbare school VIIO. Zij waren meteen enthousiast om deel te nemen aan dit project en adopteerden gelijk 2 gedichten. De volledige lijst met locaties kun je raadplegen op de website van de bib, zo kun je meteen je gedichtenwandeling door het mooie Tongeren starten.”

Initiatiefnemer van het project ‘Weesgedicht zoekt Adoptieraam’ is de Stedelijke bibliotheek Utopia uit Aalst.

Locaties weesgedichten in Tongeren: https://tongeren.bibliotheek.be/agenda/weesgedicht-zkt-adoptieraam