Leerlingen Atheneum Tungrorum hacken eigen school

Op donderdag 16/02/2023 organiseerde het Atheneum Tungrorum samen met UHasselt de ‘Schoolhack’, een hackaton waarbij de leerlingen van het 5de jaar secundair onderwijs uitgedaagd werden om originele (maar ook praktisch en financieel haalbare) ideeën uit te werken om hun schoolleven nog leuker te maken. Het winnende idee zal ook effectief uitgevoerd worden. Er werd gewerkt in groepjes van 6 leerlingen over de verschillende richtingen heen. Ze konden kiezen uit verschillende thema’s: creatief en/of muzikaal, gezond en/of warm, sportief en/of groen. Na een brainstorming en vervolgens een gedetailleerde uitwerking van de ideeën, presenteerden de leerlingen hun voorstel aan de medewerkers van UHasselt en hun leerkrachten. Per thema werd er een winnend groepje geselecteerd. Deze geselecteerden mochten hun idee dan vervolgens pitchen voor de volledige leerlingengroep en de professionele jury: Mevr. An Christiaens (schepen van cultuur, toerisme en jeugd, eerste schepen Stad Tongeren), Mevr. Els Huysman (experte StudentStartUp UHasselt), Mevr. Heidi Merta (Vlajo coach), Mevr. Greet Steegmans (directeur Atheneum Tungrorum).

Het maken van een herinneringsmuur (een year of… muur) is het winnende idee geworden. De leerlingen van het 6de jaar kunnen zo op een speciale manier afscheid nemen van hun middelbare schooltijd en een herinnering achterlaten. De leerlingen decoreren de muur op een mooie, creatieve wijze met persoonlijke boodschappen. Jaarlijks wordt de muur terug ‘vrij’ gemaakt zodat de volgende leerlingen hetzelfde kunnen doen.

Mogelijk zullen er nog meer ideeën opgepikt worden van andere groepjes. Het schoolteam zag nog andere zeer bruikbare ideeën. Het was een geslaagde en uitdagende dag waarop heel wat leerlingen het beste van zichzelf konden geven.