Ontdek het Tongeren van morgen in 360° op je scherm'

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de Stad Tongeren werken de komende jaren samen met de rioolbeheerders aan verschillende grote mobiliteitsprojecten. “Allemaal met hetzelfde doel: het verkeer veiliger maken voor elke weggebruiker, en de leefbaarheid in de stad en de omliggende dorpen verbeteren. Vanuit Vlaanderen investeren we meer dan 38 miljoen euro in de verschillende Tongerse projecten”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De grootste infrastructuurprojecten van AWV vindt men vanaf nu in één app. Op deze interactieve kaart kan men alle toekomstbeelden ontdekken, in detail inzoomen op elk project en de voor en na beelden in 360° vergelijken. Ook via infoborden op het terrein kan men er in duiken. Het Tongeren van morgen kan men vanaf nu zelf verkennen op een interactieve kaart. Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters: ‘We ontwikkelden hier een gebruiksvriendelijke toepassing, die een zeer realistisch beeld geeft van hoe de nieuwe wegen in Tongeren er zullen gaan uitzien. In de digitale Project Atlas zitten toekomstbeelden waarop men in detail kan inzoomen en meteen kan vergelijken met de huidige situatie. Al onze grote mobiliteitsprojecten in Tongeren zitten in de app. Naast de Zuidoostelijke (N79) en Noordoostelijke omleidingswegen (N753) gaat het dan ook over deze projecten: Maastrichtersteenweg (N79), Bilzersteenweg fietstunnel (N730), Nieuwe Steenweg (N753) en Baversstraat (N758).’ Later kunnen hier eventueel ook nog andere projecten aan worden toegevoegd. Zuidoostelijke Omleidingsweg tussen station en Overhaem
De voorbereidingen voor de bouw van de Zuidoostelijke Omleidingsweg zijn volop bezig. Zo werd vorig jaar de voormalige antiekzaak, gelegen langs de Jaminéstraat, reeds afgebroken. Dit voorjaar wordt de aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend, waarbij later nog een openbaar onderzoek hoort. De gesprekken voor de noodzakelijke grondverwervingen lopen nog. Vermoedelijk starten de eerste bouwwerken op het terrein in 2024.

Klik op de foto's om in 360° te kijken

Toekomstig kruispunt Maastrichtersteenweg met Jaminéstraat

Huidig kruispunt Maastrichtersteenweg met Jaminéstraat

Scan de QR-code en ontdek 
het Tongeren van morgen

“De Zuidoostelijke Omleidingsweg is nodig om de Wallen en de stationsomgeving te ontlasten. Het project zal ook zorgen voor meer leefbaarheid op de Wijkstraat, Dijk en Leopoldwal. Ook fietsers en voetgangers voelen straks de positieve impact: er zal een vlottere verbinding ontstaan tussen de woonwijk ‘Achter de Statie’, de Kevie en het centrum. De huidige tunnel onder het spoor, waar het verkeer de stad in- en uitrijdt, wordt ten slotte autovrij gemaakt, zodanig dat deze vrijgekomen ruimte volledig ter beschikking komt van de actieve weggebruiker en zorgt voor een veilige en korte verbinding naar het centrum.” vertelt burgemeester Patrick Dewael.

Interactieve terreinwandeling met infoborden
Op zaterdag 18 maart organiseert AWV een gegidste infowandeling. Samen met enkele experten bezoeken de deelnemers zes verschillende locaties waarlangs de Zuidoostelijke Omleidingsweg zal lopen. Op die locaties staan permanente infoborden met het toekomstbeeld. Door de QR-code te scannen duikt men meteen in de interactieve kaart. Aan de hand van 3D-visualisaties en luchtfoto’s krijgt de Tongenaar een 360° beeld van de toekomstige wegen.

Geïnteresseerden voor de gegidste infowandeling van zo’n 3 km kunnen zich inschrijven via www.wegenenverkeer.be/tongeren. Men kan de route ook steeds op eigen houtje afleggen.

Op de foto: Patrick Jans, schepen van Mobiliteit en Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Op de foto: Patrick Jans, schepen van Mobiliteit en Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.