Tongeren dooft ‘s nachts deel van openbare verlichting

Laat je thuis de verlichting branden als je gaat slapen? Wellicht niet, op een eventueel nachtlampje voor de kinderen na. Voor de openbare verlichting geldt eigenlijk hetzelfde: het is niet nodig om de hele nacht alle lichten te laten branden. Bovendien kunnen we hier als gemeente flink mee besparen.

Om onze energiekosten te verlagen, zijn we al een tijdje bezig met de vervanging van de openbare verlichting door duurzame ledverlichting. In Tongeren is ongeveer 27% van de lampen intussen vervangen.

Sedert 6 december 2022 brandt een deel van de openbare verlichting niet meer de hele nacht in alle straten. De straten met ledverlichting werden 50% gedimd en in de andere straten werd geschakeld naar een om-en-om principe van branden, tussen middernacht en 5.30 uur ’s ochtends.

We willen nu echter nog een stapje verder gaan. De openbare verlichting  in deze straten  wordt vanaf zondag 12 maart volledig gedoofd tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends.

Situatieschets:

Een paar uitzonderingen op deze nieuwe maatregel:

  • Voor de gewestwegen (en de straten die gekoppeld zijn aan een cabine op een gewestweg) verandert er niets. Deze blijven, zoals nu, de hele nacht volledig verlicht.
  • Van vrijdag op zaterdagnacht en van zaterdag op zondagnacht geldt dit niet, dan blijft het licht gewoon branden zoals voorheen.

We benadrukken dat het doven en dimmen van de verlichting slechts voor een korte verkeersluwe periode (tussen middernacht en 5 uur) van toepassing is. Bovendien levert deze aanpassing een jaarlijkse besparing voor onze gemeente op van circa 380.000 kWh of 20%, vergelijkbaar met het jaarverbruik van 120 gezinnen.

De omliggende gemeenten zullen gelijkaardige aanpassingen doorvoeren.

Zit je toch nog met vragen of bezorgheden over deze nieuwe maatregel? Dan kan je steeds terecht bij onze dienst op het nummer 012 800 008 of via meldpunt@stadtongeren.be.