Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) is zeer dringend op zoek naar pleeggezinnen voor onze pups.

Gepubliceerd op 1 april 2023 om 00:04

Het BCG helpt personen met een visuele beperking door geleidehonden op te leiden. Een geleidehond geeft stoepranden aan, ontwijkt hindernissen, zoekt oversteekplaatsen, bushaltes of trappen en zorgt ervoor dat de gebruiker veilig kan deelnemen aan het verkeer. Geleidehonden opleiden is echter niet mogelijk zonder de hulp van de uiterst belangrijke pleeggezinnen die onze puppy’s opvangen, socialiseren en huisvesten tijdens hun eerste levensjaar.

Belangrijke vrijwilligers

Pleeggezinnen zijn erg belangrijke vrijwilligers voor de vzw. Ze nemen ongeveer een jaar een BCG-pup in huis. “Deze periode is van uiterst belang, omdat de pups hier alles leren wat een sociale huishond moet kunnen. Wanneer de honden dan bij ons terugkeren op het centrum, starten ze aan hun effectieve opleiding”, aldus Arthur Vandebosch, algemeen directeur van het centrum.

Meer pleeggezinnen, meer pups, meer geleidehonden

In totaal houden momenteel zo’n 38 pleeggezinnen een BCG-hond bij. “Dat is natuurlijk al erg veel, maar dit aantal volstaat nog niet. 50 procent van de honden worden afgekeurd uren door medische of gedragsmatige problemen. Om de steeds langer wordende wachtlijst van blinde en slechtziende personen te kunnen verminderen, hebben wij dus zo veel mogelijk pleeggezinnen nodig. Minder pleeggezinnen betekent minder puppy’s kweken of aankopen. Minder puppy’s betekent minder geleidehonden voor personen die hier echt nood aan hebben.

Infosessies op verschillende locaties.

Omdat we op zoek naar vrijwilligers in de regio Limburg en Vlaams Brabant organiseren we de komende weken verschillende infosessie. De sessies zijn uiteraard gratis en vrijblijvend. Geïnteresseerden komen er te weten wat de taken en verwachtingen van een pleeggezin zijn. Pleeggezin worden kan in verschillende vormen. Tijdens het eerste levensjaar van de pup, tijdens vakantieperiodes of voor de moederhonden gedurende hun volledige leven. Pleeggezinnen krijgen ondersteuning en begeleiding van de puppyinstructeurs van het BCG. Alle medische kosten, voeding, mand en trainingsspeeltjes worden vergoed.

  • Bilzen - dinsdag 4 april 2023 - 14.00u

Locatie: Bart Meers bv - Kieleberg 17, 3740 Bilzen

  • Landen - dinsdag 11 april 2023 - 14.00u

Locatie: Kringwinkel Plus Landen - Hannuitsesteenweg 80, 3400 Landen

  • Beringen - vrijdag 21 april 2023 - 14.00u

Locatie: Covetrus nv - Industrieweg 135/1, 3583 Beringen

  • Online-sessie via Zoom - vrijdag 28 april 2023 - 14.00u

Interesse? Neem een kijkje op www.puppyzoektpleeggezin.be of neem contact op met het BCG via

bcg@geleidehond.be of 012 23 43 19.

Onmiddellijk inschrijven of andere locaties bekijken kan via deze link.