Vernieuwd wandelgebied verbindt Haspengouwse kerkdorpen

De gemeenten Tongeren, Borgloon en Kortessem en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren stelden op woensdag 19 april een vernieuwd wandelgebied voor dat vijf pittoreske kerkdorpen met elkaar verbindt. Daarvoor gaven ze enkele bestaande routes een upgrade, en voegden wandellussen en twee bijkomende startplekken toe. Twee infoborden voor de wandeling 'Pittoreske kerkdorpen' werden onthuld op het plein aan de kerk in Piringen.

Zammelen, Gors-Opleeuw en Beukenberg zijn al vele jaren een begrip bij wandelliefhebbers. Met nieuwe startpunten in Piringen en Jesseren wordt het wandelaanbod nog gevarieerder en kan de recreatiedruk meer gespreid worden.  De afstanden variëren van 4 tot 22 kilometer en spelen daarmee in op de groeiende vraag naar langere wandelingen.

De bewegwijzerde lussen voeren door de valleien van de Mombeek, Marmolbeek, SintAnnabeek en Fonteinbeek. Delen van de routes lopen over ‘het Fruitspoor’. Wie richting Tongeren trekt, wandelt in Beukenberg over de rug Romeins aquaduct. Ook de vele kastelen langs de routes getuigen van een rijk verleden.

De opening vond plaats in de aanwezigheid van gedeputeerden Bert Lambrechts en Inge Moors en de schepenen van Toerisme uit Borgloon, Kortessem en Tongeren. Daarnaast waren er ook heel wat partners aanwezig, die actief werken aan de landschappen en natuurgebieden die de routes aandoen: Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij, Natuurpunt en Limburgs Landschap vzw. Ook het Landschapsteam was aanwezig.

De wandelkaart ‘Pittoreske kerkdorpen’ is te koop op de toeristische diensten van Tongeren, Borgloon en Kortessem en via www.wandeleninlimburg.be. Op die website kan je de routes ook bekijken.

De komende maanden krijgen de andere landschapswandelingen van Haspengouw een upgrade, met nieuwe startborden en wandelkaarten. De nieuwe wandelbox wordt dit najaar gelanceerd. Noteer daarvoor alvast 10 september in jullie agenda.