Buitenspeeldag in het stadspark de Motten in Tongeren

Op woensdag 19 april werd het stadspark De Motten omgetoverd tot een speelparadijs naar aanleiding van de jaarlijkse nationale Buitenspeeldag.

Met verschillende springkastelen voor kleuters en tieners, inflatable darts, bubbelballen, trampo-basket, balsporten, bellenblaascaravan, kindergrime, frisbee en go-cars en nog veel meer beleefden de kinderen van Tongeren een toffe namiddag.

Op de televisiezenders voor de jeugd was er vandaag helemaal niets te beleven. Die gingen een hele namiddag op zwart beeld.

Patrick Dewael, burgemeester: “Enkele generaties geleden was ‘de straat’ het speelplein voor de jeugd. Tegenwoordig zien we nog amper kinderen en jongeren op straat spelen. De toenemende verkeersdrukte is hiervoor één verklaring, maar ook TV en  moderne technologie spelen een grote rol. Nochtans is buitenspelen en sociaal contact goed voor onze kinderen. De Buitenspeeldag is een nationaal initiatief om buiten ravotten en sporten te stimuleren. Ook in Tongeren valt er dan weer heel wat te beleven. Op de televisiezenders voor de jeugd valt er alleszins helemaal niets te beleven. Die gaan een hele namiddag op zwart beeld. Er is dan ook geen enkel excuus om niet naar buiten te gaan.”

An Christiaens, schepen van Jeugd:  “De kinderen en jongeren van vandaag weten niet meer altijd wat het is om buiten te spelen. Alles is via een schermpje bereikbaar. Ze moeten bij wijze van spreken enkel nog de deur opendoen voor de postbode. Als volwassenen kunnen we ons nog goed herinneren wat de voordelen zijn van buitenspelen. De huidige generatie krijgt alles aan huis geleverd waardoor de  behoefte om buiten te spelen steeds kleiner wordt.  Nochtans is buitenspelen erg belangrijk voor onze kinderen.  Naast een frisse neus worden ze er ook sterker en socialer van. En de blauwe plekken en schrammetjes kunnen ook niet veel kwaad.”

Voor de organisatie van de buitenspeeldag is de samenwerking met de Schakelaar, de sportsenioren en jeugdverenigingen essentieel. Zij helpen bij de opbouw, afbraak en het toezicht tijdens de activiteit.