‘Ciao Tongeren’ was weer een groot succes

Zondag 7 mei organiseerde stad Tongeren haar jaarlijkse Italiaanse dag, ‘Ciao Tongeren’. De stad werd weer omgetoverd voor één dag in een klein Italië, een zuiders Italiaans feestje in hartje Tongeren.

An Christiaens, schepen van Toerisme: ”Na de eerste editie in 2009 bleek dat de Tongenaren een dagje Italië in eigen stad wel konden smaken. De Italiaanse Dag was van het begin een match en is zoveel jaar later nog steeds een dag waarop jong en oud samenkomt in de Tongerse binnenstad om gezellig te aperitieven, te eten en te genieten van de zuiderse sfeer.”

Burgemeester, Patrick Dewael: “Doorheen de jaren is ‘Ciao Tongeren’ een vaste waarde onder de Tongerse events. De Grote Markt, de omliggende straten en pleinen vormen het zuiderse decor voor zo’n 30 Italiaanse standhouders. Het succesrecept van dit event? Italiaanse producten en de ‘cucina van la mama’ spreken gewoon tot de verbeelding. Bovendien is de zon meestal van de partij maar is het ook een dag waarop Tongenaren elkaar ontmoeten in de schaduw van de basiliek. Die op dit ogenblik al een glimp laat zien van haar omvangrijke restauratie. Daarnaast is ‘Ciao Tongeren’ een hoogdag voor onze winkels en horeca.”

Naast een waaier aan enthousiaste standhouders zorgden Italiaanse acts op het podium aan de Grote Markt voor een uitzonderlijke ambiance. ‘De Italianen’ (NL), vijf galante casanova’s uit Italië zorgden voor charmant entertainment. Maar ook de bands We Two en SEI speelden de Italiaanse pannen van het dak. Originele streetacts zoals een goochelaar en een karikaturist vrolijkten het event op. De kleinste bezoekers konden zich inschrijven voor een pastaworkshop bij Portami Via. Uitgedost in een keukenschort en -muts leerden kinderen hun eigen verse pasta maken én mochten deze mee naar huis nemen.