Handmade in Belgium-label voor Smederij Roon en Het Levend Atelier in Tongeren

Tongeren telt vanaf nu twee vaklui extra die het Handmade in Belgium-label mogen dragen: Smederij Roon en Het Levend Atelier. “Beide bedrijven zijn een toonbeeld van authentiek vakmanschap en getuigen van veel creativiteit. We zijn dan ook zeer blij om Ronald Bleize en Brecht Vandenbergh toe te voegen aan onze eregalerij van Limburgse HIB’ers”, aldus Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg.

Ronald Bleize van Smederij Roon maakt alles nog ambachtelijk, met vooral heel veel liefde en aandacht voor materiaal en vormgeving. “Elk stuk dat mijn atelier verlaat is uniek. Ik maak het speciaal voor die ene opdracht en zal het erna nooit nog op dezelfde manier maken”, zegt Ronald vol begeestering. “Of het nu om een balkon, smeedwerk, een serre of een bbq-grill gaat: ik zal altijd tot het uiterste gaan om tot een mooi én origineel resultaat te komen.” Die bevlogenheid en dat authentieke vakmanschap onderstreept UNIZO Limburg met het Handmade in Belgium label. Met dat label zet UNIZO ondernemers in de schijnwerpers die op kleine schaal eerlijke, authentieke producten maken.

Ook Brecht Vandenbergh van Het Levend Atelier wordt bekroond met het Handmade in Belgium-label. “Met de schrijnwerkerij van Het Levend Atelier ben ik actief in het bouwen van speelterreinen, pleininrichting, houten constructies, ecologische méérgeneratiewoningen , creatieve en massieve interieurbouw, strobalen muren, enzovoort.

Al verschillende generaties terug bestond de familie aan mijn vaders kant uit houtbewerkers”, vertelt Brecht enthousiast. “Op het moment dat ik zelf met hout in contact kom, voel ik me waar ik wil zijn. Met ‘Het Levend Atelier’ bouwen we samen aan een betere en mooiere wereld. Alle constructies in hout worden in eigen atelier, met de hand, handmachines of stationaire machines vervaardigd. Eigenzinnige vormgeving en afwerking worden eveneens door ons uitgevoerd. Mijn partner Véronique Cloes staat in voor de vormgeving en ontwerpen van de authentieke creaties. Samen met de klant bespreken we elke stap, en komen we tot mooie realisaties. En daarbij ontwerpen en produceren we sinds kort ook een collectie tapasplanken,  Een echt streekproduct gefabriceerd met fruithout uit Haspengouw.”