Basiliektoren uit de steigers

De voorbije dagen nam de toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek zijn ‘prominente’ positie binnen de Tongerse skyline opnieuw in. Gerestaureerd en in topconditie, nadat hij ongeveer 1,5 jaar aan het zicht van ons allen was onttrokken door een torenhoge stelling!

Patrick Dewael - Burgemeester: “De restauratiewerkzaamheden aan de buitengevel van de toren zijn inmiddels zo goed als afgerond. Het gevelwerk werd grondig gereinigd, plaatselijk werd er natuursteen vervangen, voegen uitgeslepen en een aantal onvermijdelijke vochtproblemen werden verholpen. Vooral het meest recente, neogotische torengedeelte - ter hoogte van de uurwerken - had erg te lijden onder de weersinvloeden. De reiniging van de buitenzijde brengt alvast de beeltenissen en het maaswerk terug tot leven. De toren schittert opnieuw en dit net op tijd voor de Kroningsfeesten! Ons Stadhuisplein zal er piekfijn bijliggen!”

Aan de binnenzijde van de toren gaan de werkzaamheden intussen naarstig voort.

Gerard Stassen – schepen van Erfgoed: “Tijdens de zomermaanden wordt uiteraard ook voortgewerkt aan de inrichting van de toren. Een veilig belevingsparcours leidt de bezoekers finaal naar een adembenemend panorama. Er werd reeds een volledig nieuwe trapconstructie in de toren geplaatst. Gezien de complexiteit van de verschillende torenruimtes liet het architectenbureau daartoe eerst een digitale 3D-opmeting uitvoeren om zo het immense trapvolume exact te kunnen inpassen. Daarnaast vingen inmiddels ook de werkzaamheden aan om een optimale brandveiligheid te garanderen. We kijken alvast uit naar de openstelling van de toren, september 2023”

An Christiaens – Schepen van Cultuur: “Aannemer Verstraete-Vanhecke stelt samen met de firma Clock-O-Matic momenteel alles in het werk opdat de beiaard tijdens de komende zomermaanden opnieuw over het stadscentrum zou kunnen galmen. De beiaard had na een eerdere restauratie in 2000 opnieuw een onderhoudsbeurt nodig. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om een automatisch beiaardspeelwerk te installeren. Deze maakt het mogelijk om melodieën digitaal aan te sturen.”

De inhuldigingsconcerten van de beiaard vinden plaats op zaterdag 24 en zondag 25 juni 2023 met bespelingen om 15 uur. Het volledige programma voor de beiaardbespelingen van de stads- en gastbeiaardiers kan u binnenkort terugvinden via de kanalen van het Teseum, dekenaat Tongeren en de Vrienden van het Le Picard-orgel vzw.

De uitwerking van het bezoekersparcours ligt in handen van een inhoudelijke werkgroep bestaande uit architect, kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Teseum. Een belevingsparcours vol verwonderende verhalen en ontdekkingsruimtes zal de bezoekers naar het uitkijkplatform loodsen. Dit parcours zal de komende weken verder vormgegeven worden.

Het openstellen van de toren voor het publiek is een samenwerking tussen stad en kerkfabriek. De aannemer Verstraete Vanhecke nv staat in voor de werkzaamheden. Het ontwerp komt van de hand van architectenbureau Michel Janssen.