Tongeren krijgt volwaardige skeelerpiste

Vorige week zijn de werken gestart voor het aanleggen van een skeelerpiste in het Pliniuspark van Tongeren. De piste is meteen ook de eerste volwaardige piste in zijn soort in de provincie Limburg.

Patrick Dewael, burgemeester: “Aangezien de parking in het Pliniuspark aan een sanering toe is en het terrein er buiten het zomerseizoen meestal verlaten bij ligt, dringt een opwaardering van het terrein zich op. Het levert ons de gelegenheid om uit te kijken naar bijkomende activiteiten die compatibel kunnen zijn met de huidige functie van het terrein. Vandaar het idee om op deze parking een volwaardige skeelerpiste aan te leggen die zoveel als mogelijk samenvalt met de bestaande rijstroken van de parking. Op die manier voegen we tegelijkertijd met een sanering van de parking een nieuwe functie toe die een meerwaarde creëert voor de ganse Pliniussite.”

 Het terrein op Plinius zal twee functies vervullen: het grootste deel van het jaar is het een skeelerpiste en bij nood aan parkeerplaatsen zoals bv. in het zwemseizoen of bij een evenement wordt het terrein een parkeerzone.  Er zullen van het huidige terrein nog een 60-tal permanente parkeerplaatsen overblijven. Parkeren tijdens het zwemseizoen kan op de parkings aan de noordrand van het park en op de permanente parkeerplaatsen aan het zwembad.

Patrick Jans, schepen van Sport: “Skeeleren of inlineskaten, het lijkt iets van heel lang geleden, maar integendeel de sport is helemaal terug en wint opnieuw aan populariteit. Het is niet enkel een laagdrempelige en sociale sport, maar je werkt ook nog eens op een goede manier aan je conditie. Je kan intensief bewegen zonder je spieren of gewrichten te belasten. Ook mentaal is het een ideale sport. Skeeleren in een mooie omgeving in de buitenlucht en alzo je hoofd even leegmaken. Niks dan voordelen dus. De skeelerpiste die we in Tongeren gaan aanleggen wordt 286 meter lang en 6 meter breed over de ganse lengte. De ondergrond wordt uitgevoerd in de fijnst mogelijke asfaltsoort. In het middenterrein van de piste (30m x 45m) creëren we ruimte voor initiaties en recreatief sporten zoals bv. voetbal en basketbal. Het overige gedeelte van het middenterrein blijft parkeergelegenheid op de nieuwe (gestabiliseerde) grasstroken. Via drainage, open grachten en 2 nieuwe wadi’s voeren we het overtollig regenwater vertraagd af naar de riolering.”

Het terrein van de skeelerpiste wordt volledig afgesloten d.m.v. een haag en slagbomen. Zo worden conflicten tussen skeelers en autobestuurders uitgesloten.

 De  verlichting op de huidige parking wordt maximaal behouden, wat ook voordelen biedt voor de skeelerpiste. Zo kan er ook tijdens de wintermaanden tot in de late uren gebruik gemaakt worden van de piste.