Het Gezondheidshuis opent officieel zijn deuren, bevordering van gezondheid en welzijn staan centraal

Het Gezondheidshuis, een initiatief van Stad Tongeren gericht op het bevorderen van gezondheid en welzijn, opende vandaag officieel zijn deuren met een feestelijke ceremonie. Het evenement werd bijgewoond door talrijke enthousiaste bezoekers, partners en vertegenwoordigers van het lokaal bestuur.

Op de officiële opening kregen de bezoekers de gelegenheid om het gebouw te verkennen en zich te laten informeren over de beschikbare programma’s, activiteiten en gezondheidsthema’s.

De medewerkers en vrijwilligers van het Gezondheidshuis verwelkomden de bezoekers met een drankje. Het gaf iedereen de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en een gevoel van gemeenschap te creëren. De opening werd gemarkeerd door een inspirerende toespraak van burgemeester Dewael, schepen sociale zaken Stassen en coördinator gezondheidsbevordering, Joke Neven, waarin de waarde en het belang van het Gezondheidshuis voor stad Tongeren als gezonde stad werden benadrukt.

Evelyne Stassen, schepen van Sociale zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité

“Een essentieel aspect van het evenement was de aanwezigheid van diverse partners van het Gezondheidshuis. Elk van hen had een informatiestand opgesteld, waardoor de bezoekers niet alleen de gelegenheid hadden om de partners beter te leren kennen, maar ook om de partners onderling in contact te brengen met elkaar. Onze partners organiseren in de toekomst verschillende activiteiten zoals workshops en infosessies. Ook hebben een aantal partners vaste zitdagen waarbij bezoekers vragen kunnen stellen, een babbeltje kunnen slaan of gerichte informatie kunnen krijgen.”

Om de opening nog meer tot leven te brengen, werd er ook randanimatie aangeboden. Bezoekers konden hun bewustzijn testen met behulp van een promillebril en deelnemen aan ludieke spelletjes voor zowel jong als oud. Om ervoor te zorgen dat niemand met een lege maag hoefde te vertrekken, werden gezonde hapjes en heerlijke soep geserveerd.

Het Gezondheidshuis is een vooruitstrevend initiatief van de Stad Tongeren dat tot doel heeft om de gezondheid en het welzijn van de Tongenaren te verbeteren.

“Met de opening van dit huis wil het lokaal bestuur een belangrijke stap te zetten in de richting van een gezondere en gelukkigere samenleving”, zegt Patrick Dewael. “Gezondheid en welzijn zijn vandaag immers – meer dan ooit – een bekommernis van iedereen. Preventieve gezondheidsprogramma’s brengen we daarom samen op één centrale plek in het centrum van de stad. Dit huis wordt de place to be voor iedereen die gezond is en het wil blijven, of voor wie gezonder wil leven. Gezondheidszorg staat vandaag nog voor 99 procent in het teken van ziekenzorg, slechts 1 procent van de middelen gaat naar het voorkomen van ziekten. Die wanverhouding willen we hier rechttrekken.”

Praktisch

Elke donderdag is iedereen welkom tijdens de vrije inloop. Het Gezondheidshuis is dan geopend van 9:00 uur tot 12:00 uur en 13:00 uur tot 17:00, uitgezonderd feestdagen. Buurtwerkster Mieke staat klaar om de bezoekers verder te helpen met hun gezondheid gerelateerde vragen, om bezoekers van informatie te voorzien of gewoon voor een deugddoende babbel. Ook professionals of organisaties die iets met gezondheid hebben, zijn welkom in het Gezondheidshuis om met coördinator Gezondheidsbevordering Joke Neven de mogelijkheden te bekijken om in de toekomst activiteiten te organiseren, projecten op te starten of om vergaderingen met de beroepskringen of multidisciplinair te laten plaatsvinden.