Tongeren investeert opnieuw in een stadstuin

Opnieuw een belangrijke mijlpaal in de aantrekkelijkheid van het Tongerse stadscentrum, vandaag opent immers een nieuwe stadstuin met bijhorend poortgebouw in de Maastrichterstraat. Het voormalige pand Steffline werd afgebroken en maakte plaats voor dit groene pareltje in het hart van de stad.

Patrick Dewael, burgemeester

“De ontwikkeling van deze nieuwe stadstuin is een voortzetting van onze inspanningen om Tongeren te transformeren tot een aangename en duurzame cultuur- en woonstad. Met deze nieuwe stap wordt een belangrijke schakel gerealiseerd, waarbij de – nu nog verborgen - gerechtstuin en de Maastrichterstraat elkaar versterken als groene as midden in het centrum. De ontwikkeling van een duurzame woon- en cultuurstad vereist hoogwaardige openbare ruimtes waar inwoners en bezoekers kunnen genieten en beleven.”

Tongeren zet zich in om te evolueren tot een moderne stad waar wonen, economie en cultuur harmonieus samengaan. Al deze facetten zijn complementair en vormen de meerwaarde en synergie waar Tongeren op mikt. “Om de woonkwaliteit te waarborgen in het historische centrum, waar percelen en onbebouwde ruimtes schaars zijn, is de aanwezigheid van openbaar groen cruciaal. Deze groene ruimtes dragen niet alleen bij aan de woonkwaliteit, maar versterken ook de aantrekkelijkheid van de binnenstad, volgens Patrick Dewael.

Dit initiatief kadert eveneens in het beleid van de stad om duurzame doelstellingen te behalen en een CO2-neutrale omgeving te creëren.

“Daarom investeert Tongeren in de ontwikkeling van groene ontmoetingsplaatsen en stadstuinen, om niet alleen de woonkwaliteit te waarborgen, maar ook om Tongeren te transformeren tot een aantrekkelijke stad. Deze groene plekken spelen in op de behoeften en verlangens van zowel inwoners als bezoekers en maken zo ook deel uit van de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van het stadscentrum”, zegt Johnny Vrancken, schepen van Ruimtelijke Ordening.

Voorportaal en poortgebouw

“Voor de realisatie van deze stadstuin werd eerder het pand Steffline aangekocht en afgebroken. Het ontwerp van het voorportaal en het poortgebouw  is het resultaat van een samenwerking tussen DFM-architecten uit Tongeren en de technische dienst van de stad Tongeren”, weet schepen van Openbare Werken Jeannine Vanvinckenroye. “Het poortgebouw dat verborgen lag achter Steffline werd ontworpen in de stijl van Huis Theelen.”

“Het voorportaal biedt een aangename ruimte met zitgelegenheden en vormt de toegangspoort tot de toekomstige gerechtstuin, die naar verwachting in het voorjaar van 2024 zal worden gerealiseerd. Zowel het voorportaal aan de Maastrichterstraat als het poortgebouw en de gerechtstuin vormen dan samen de nieuwe stadstuin, oppert Johnny Vrancken. “Begin juli vind er een overleg plaats tussen de Stad Tongeren, de Regie der Gebouwen en de FOD Justitie. De modaliteiten voor de realisatie van de gerechtstuin worden er besproken.”

Met deze stadstuin, net als de omgeving van het Praetorium, de Casinotuin,  stadspark De Motten, de vergroening van de markt en het Vrijthof, brengt de stad Tongeren gekende en verborgen schatten terug volwaardig in het openbare domein. Niet alleen voor de inwoners, maar ook voor talloze bezoekers.

“De stad Tongeren blijft haar inzet tonen om een bloeiende en leefbare stadskern te creëren, waar groen en stedelijke ontwikkeling hand in hand gaan. De realisatie van de nieuwe stadstuin is een belangrijke stap in deze voortdurende transformatie. We nodigen dan ook alle Tongenaren en de vele bezoekers die tijdens de Kroningsweek naar Tongeren afzakken, uit om dit nieuwe pareltje te ontdekken en te genieten van deze groene ruimte in het hart van Tongeren”, besluit burgemeester Dewael.

Kostprijs

De realisatie van de nieuwe stadstuin kost 425.000 euro (poortgebouw en voorportaal).