Az Vesalius bespaart meer dan 5.600 ton CO2 door energieprestatiecontract

Vandaag ondertekenen az Vesalius en Equans een onderhouds- en energieprestatiecontract. Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voerde de aanbesteding. Equans garandeert met dit contract een besparing van 29,3 % op elektriciteit en 17,3 % op aardgas bij het ziekenhuis.
Bij een energieprestatiecontract neemt een Energy Services Company (ESCO), in dit geval Equans, de rollen van studiebureau, uitvoerder en onderhoudsfirma op zich. Dit contract legt een bepaalde energiebesparing op. De ESCO investeert in verschillende energiebesparende maatregelen om deze energiebesparing te bereiken. Een deel van de investering wordt terugbetaald door de winst op de energiefactuur. Zo zorgt een energieprestatiecontract voor minder druk op het budget van az Vesalius.
De gegarandeerde besparingen leveren een totale CO2-besparing op van 5.615 ton CO2, gedurende de 12 jaar dat het contract loopt. Dat komt overeen met de hoeveelheid CO2 die 468 hectare bos jaarlijks omzet. Marc Jackmaert, Facilitair Directeur az Vesalius: "Dankzij een grondige energiescan kunnen we werk maken van structurele energiebesparende ingrepen. Met VEB als partner kozen we voor maximale ontzorging: we moesten geen eigen aanbesteding doen, ze werken kostenbesparend en we kunnen rekenen op hun jarenlange expertise en ervaring. Dat geeft vertrouwen."
Frederik Hindryckx, CEO VEB: “De samenwerking tussen az Vesalius en het VEB startte met een energiescan en mondt nu uit in de opmaak van een OEPC. Dit illustreert mooi de actiegerichte trajectbegeleiding waar we voor staan. Met ons vernieuwd model voor een OEPC staan we klaar om nog sneller OEPC’s voor publieke diensten met hoge klimaatambities in de markt te zetten.”
Equans implementeert het komende jaar een pakket aan maatregelen zoals zonnepanelen, relighting (LED) en een stookplaatsrenovatie. Ook enkele kleinere maatregelen komen aan bod, zoals het monitoren en opsporen van sluimerverbruik, regeltechnische optimalisatie en frequentiesturing van luchtgroepen en pompen.
Hans Verlinde, Division Manager Equans: “De verduurzaming van az Vesalius ziekenhuis is volledig in lijn met de kernmissie van Equans: het begeleiden van onze klanten in hun energietransitie. Als vooraanstaande specialist op het gebied van multitechnische installaties, energie-efficiëntie en onderhoudsservices, bieden wij een uitgebreid totaalpakket aan energiebesparende maatregelen met een solide garantie, evenals volledig technisch onderhoud gedurende een periode van 12 jaar. Op basis van onze jarenlange ervaring en expertise in de bouw en het onderhoud van ziekenhuizen zijn we in staat een optimale dienstverlening aan te bieden. We zijn als Equans trots om, dankzij het energieprestatiecontract en de bijhorende besparing op het energieverbruik, ons steentje bij te dragen in de ambitieuze klimaatdoelstellingen van het ziekenhuis.”