TONGEREN, de film…

Het Tongerse stadsarchief heeft een zeer omvangrijke beeldcollectie, zowel in analoge als in digitale vorm. Behalve de materiële zorg staat het archief ook in voor het beschrijven en het toegankelijk maken van dit rijke beeldarchief.

Burgemeester Patrick Dewael: “Als eerste stad vinden we het belangrijk ons prachtige verleden in de schijnwerpers te zetten.  Het woord ‘archief’ heeft voor velen misschien een saaie, oninteressante bijklank. Maar onbekend is onbemind. Archieven verbergen vaak zeer onverwachte pareltjes, en zijn zoveel meer dan een opslagplaats voor oude documenten. Zo zijn er ook in het archief van onze stad enkele mooie parels terug te vinden. Het zou zonde zijn om deze onder het stof te laten liggen en niet te tonen aan de Tongenaar.”

Schepen van Erfgoed Gerard Stassen: “Het fotoarchief omvat uitgebreide reeksen van foto’s, fotonegatieven, dia’s en zelfs glasplaten. Dergelijke stukken komen vaak door particuliere schenkingen in het archief terecht. Het stadsarchief bewaart en beheert ook een verrassende filmcollectie die via oproepen, gericht zoekwerk en toevallige schenkingen is ontstaan. Pellicules van 9,5mm tot 8mm, Super8 films, Betacam- en VHS-cassettes, het zijn allemaal dragers van interessante informatie. Om deze informatie op lange termijn te bewaren en toegankelijk te maken heeft het archief veel aandacht en tijd besteed aan digitalisering. Zo kunnen we dit filmarchief op termijn aan het brede publiek presenteren.”

“Op zondag 8 oktober organiseren we een gezellige filmnamiddag in het Casino, de ideale locatie voor een reis in de tijd. We vertonen dan de try-out van ‘TONGEREN, de film…’, een film die samengesteld werd aan de hand van een selectie beeldmateriaal over Tongeren. We nodigen iedereen uit om samen met ons een duik te nemen in het Tongerse verleden,” besluit Patrick Dewael.

Praktisch

Deuren openen vanaf 14 uur - film start om 15 uur.

Er zal ook mogelijkheid zijn om een drankje en een hapje te nuttigen.

De toegang is gratis, maar inschrijven is wel nodig.

Dit kan t.e.m. 03/10 via stadsarchief@stadtongeren.be  of 012 80 00 92.