Open Monumentendag in Tongeren met een architectuurwandeling en bezoek aan het stadhuis.

In het kader van Open Monumentendag werden op zondag 10 september twee activiteiten georganiseerd in de Tongerse binnenstad. Zo kon je onder begeleiding van een gids het gerestaureerde stadhuis gaan ontdekken of tijdens een architectuurwandeling op zoek gaan naar de sporen die architect Mathieu Christiaens in onze stad achterliet. Aan de gebouwen werd een paneel geplaatst met de plannen die de architect ontworpen heeft.

De Tongerse architect Mathieu Christiaens (1865-1934) was actief aan het eind van de 19de en in de eerste helft van de 20ste eeuw. Hij werkte vaak in opdracht van de Kerk, maar ontwierp ook privéwoningen en stedelijke gebouwen. Het zwaartepunt van zijn werk als architect lag in Tongeren en omgeving, maar over heel Limburg staan gebouwen van zijn hand.

“Tijdens Open Monumentendag lanceren we een architectuurwandeling waarbij je ontdekt welke huizen, kerken en scholen Mathieu Christiaens in Tongeren ontworpen heeft.”, vertelt schepen van erfgoed Gerard Stassen. “Je ziet de plannen die de architect hiervoor tekende en kan ze vergelijken met hoe de panden er vandaag uitzien.”

“Recent werd ons fraai gerestaureerd stadhuis opnieuw in gebruik genomen”, zegt burgemeester Patrick Dewael. “We stellen het gebouw op 10 september maar wat graag open voor de deelnemers aan Open Monumentendag 2023. Zo kan iedereen die dat wil het gebouw (opnieuw) ontdekken onder begeleiding van een professionele stadsgids. Je krijgt een unieke kijk achter de schermen en hoort de verhalen die het gebouw herbergt.”

De architectuurwandeling Mathieu Christiaens wordt ondersteund door een app en een brochure, deze zijn verkrijgbaar bij Visit Tongeren