Met video: Officiële opening van de skeelerpiste in Tongeren

Op woensdag 18 oktober werd er in Tongeren een nieuwe sportieve mijlpaal bereikt met de officiële opening van de eerste volwaardige skeelerpiste in Limburg. Deze nieuwe aanwinst belooft een veelzijdige toevoeging te zijn aan het Pliniuspark en biedt een spannende locatie voor sport en recreatie.

De skeelerpiste, gelegen op het Pliniuspark, is het resultaat van een bijzondere transformatie. Voorheen een weinig gebruikte parkeerplaats buiten het zomerseizoen, heeft de piste nu een tweeledige functie gekregen.

Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren, verklaart: "De parking van het Pliniuspark werd gesaneerd en ingericht als skeelerpiste. Dit betekent dat het Pliniuspark gedurende het grootste deel van het jaar dient als een state-of-the-art skeelerpiste, terwijl het centrale plein tijdens het zwemseizoen of bij evenementen, kan worden omgevormd tot een parkeerzone.”

Er blijven nog voldoende permanente parkeerplaatsen beschikbaar in het park.

Patrick Jans, schepen van Sport, benadrukte de opkomst van skeeleren en inlineskaten als populaire en laagdrempelige sporten. "Skeeleren of inlineskaten, het lijkt iets van heel lang geleden, maar integendeel de sport is helemaal terug en wint opnieuw aan populariteit. Het is niet enkel een laagdrempelige en sociale sport, maar je werkt ook nog eens op een goede manier aan je conditie. Je kan intensief bewegen zonder je spieren of gewrichten te belasten. Ook mentaal is het een ideale sport. Skeeleren in een mooie omgeving in de buitenlucht en zo je hoofd even leegmaken. Niks dan voordelen dus."

De nieuwe skeelerpiste heeft indrukwekkende specificaties, met een lengte van 286 meter en een breedte van 6 meter over de gehele piste. De ondergrond is gemaakt van hoogwaardig asfalt, waardoor optimale prestaties en veiligheid worden gewaarborgd. Bovendien is er in het middenterrein van de piste (30m x 36m – uitgevoerd in beton) ruimte beschikbaar voor initiaties en recreatief sporten, zoals voetbal en basketbal .

“Samen met Sport Vlaanderen wordt er nu ook nog een skeelerroute van 16 km uitgetekend met start en aankomst in het Pliniuspark”, besluit Patrick Jans.

Het evenement omvatte initiaties voor beginners, een lichtshow en muziek om de opwinding en het enthousiasme van deze nieuwe faciliteit te vieren.