Nieuw Speeltoestel voor het Pliniuspark versterkt gemeenschapsgevoel

Bij de recente herinrichting van het Pliniuspark in Tongeren zijn er opnieuw opmerkelijke verbeteringen aangebracht om de gemeenschap te versterken en het welzijn van de jongste inwoners te bevorderen. De toevoeging van een nieuw speeltoestel, geïnitieerd door het stadsbestuur en in samenwerking met verschillende partners, heeft als doel het samenhorigheidsgevoel in de buurt te vergroten en de recreatieve mogelijkheden in het park verder uit te breiden.

Patrick Dewael, Burgemeester van Tongeren, benadrukt het belang van dergelijke initiatieven: "Als stad zetten we jaarlijks in op het realiseren van nieuwe en het vernieuwen van verouderde speelterreinen. Buurtbewoners komen in de speeltuin samen en geraken met elkaar aan de praat terwijl de kinderen zich uitleven. Deze sociale kant verhoogt het samenhorigheidsgevoel van de buurt en als stadsbestuur kunnen we dit alleen maar toejuichen."

An Christiaens, Schepen van Jeugd, voegt eraan toe: "Bij de start van de herfstvakantie kunnen we het nieuwe speeltoestel in het Pliniuspark openen. Er was al enige tijd vraag naar een uitbreiding van de bestaande speeltuin. De firma Europlay voorziet een 3-delig avonturenparcours dat volledig gemaakt is uit robinia hout en dus past bij de reeds geplaatste toestellen. Het parcours laat toe dat een 30-tal kinderen tussen 4 en 12 jaar tegelijkertijd kunnen spelen."

Maar er is meer goed nieuws voor de sportliefhebbers in Tongeren. Patrick Jans, Schepen van Sport en tevens voorzitter van NV Plinius, geeft inzicht in de sportieve mogelijkheden die het Pliniuspark biedt: "Als stadspark is Plinius makkelijk te bereiken via de verschillende fietsroutes die Tongeren doorkruisen. Naast de mogelijkheid om een mooie wandeling door het park of in de omgeving te maken heeft Plinius ook heel wat sportieve troeven. Een Finse piste van ruim 1,3 km doorkruist het stadspark. De piste vormt ook een onderdeel van een grote loopomloop van ruim 5 km die zich in de groene omgeving uitstrekt. Er is ook een workout-combinatie terug te vinden op de site en sinds kort beschikt het park ook over een op-en-top skeelerpiste met een middenterrein waarop, naast diverse disciplines in het skaten, skeeleren en rolschaatsen, ook andere recreatieve sporten beoefend kunnen worden. Bovendien start binnenkort ook de aanleg van een cricketpitch, centraal op de eventweide."

Dit initiatief is een perfect voorbeeld van hoe lokale overheden kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven in hun gemeenschappen en tegelijkertijd sport, recreatie en sociale cohesie kunnen bevorderen. Het nieuwe speeltoestel en de aanvullende sportfaciliteiten in het Pliniuspark zullen ongetwijfeld een welkome aanvulling zijn voor alle inwoners van Tongeren.