Tongeren omarmt Koesterweek om gezinnen die een kind missen te steunen

Dit jaar sluit Tongeren zich voor het eerst aan bij de Koesterweek (8 tot 15 december), georganiseerd door het Berrefonds, een vzw die families bijstaat na het verlies van een kind. Vandaag hijsen we samen met meer dan 200 andere steden en gemeenten in Vlaanderen de Koestervlag. Een week lang willen we ons hart laten zien voor gezinnen die een kind* missen in Tongeren.

"Als samenleving is het van groot belang dat we deze gezinnen ondersteunen," benadrukt Patrick Dewael, burgemeester. "We willen laten zien dat we hun verdriet erkennen en dat ouders zich gesteund, gehoord en gedragen voelen. Daarom roepen we alle inwoners op om tijdens de Koesterweek hetzelfde te doen."

Evelyne Stassen, schepen Sociale Zaken, voegt eraan toe: "Dit is een ontzettend warme en krachtige boodschap. Helaas heeft bijna iedereen wel iemand gekend die een kind verloor. Iedereen kan een klein gebaar maken om troost en warmte aan deze gezinnen te bieden, vooral in de aanloop naar de feestdagen. De erkenning en herdenking van hun kind zijn van onschatbare waarde."

Overal hartjes in Tongeren

Gedurende de hele week moedigen we inwoners aan om zoveel mogelijk hartjes in het straatbeeld te brengen. Denk aan etalages van handelaars, hartjesaffiches op ramen en deuren, het dragen van een hartjespin (te bestellen via koesterweek.be), en het delen van hartjes op sociale media. Op zondag 10 december, Wereldlichtjesdag, wordt wereldwijd om 19 uur een kaarsje aangestoken voor kinderen die gemist worden. Een symbolische daad die een golf van troostend licht over de wereld verspreidt.

Koesterweekchallenge

Tijdens de Koesterweek lanceert het Berrefonds de Koesterweekchallenge. De uitdaging? Vind een hartje in de natuur of creëer er een op je werkplek, in je sportclub, of bij je favoriete gerecht en deel het op sociale media. Voor wie minder actief is op sociale media, zijn er tal van andere manieren om steun te betuigen. Stuur een berichtje of kaartje naar iemand in je omgeving die een kind heeft verloren, of laat een bos bloemen bezorgen. Elk warm gebaar wordt enorm gewaardeerd.

Daarnaast organiseert het Berrefonds van 8 tot en met 15 december diverse activiteiten, waaronder gratis webinars en podcasts rond rouw en verdriet.