Antiekmarkt Tongeren 2.0 : een nieuw hoofdstuk begint

De stad Tongeren heeft samen met De Profploeg, een initiatief van VLAIO samengewerkt om de uitdagingen van de Antiek- en Brocantemarkt aan te pakken. In samenwerking met het bureau DIFT is er een grondige analyse uitgevoerd, in nauwe samenwerking met antiekhandelaars. Dat heeft geleid tot een solide basis voor een veelbelovende toekomst.

Patrick Dewael, burgemeester:  "De Antiekmarkt van Tongeren is naast een lokale schat ook een internationaal erkend juweel. De markt heeft niet alleen een grote economische impact op onze stad, maar draagt ook bij aan de internationale uitstraling van Tongeren. De stad is vastbesloten om dit waardevolle erfgoed te behouden en te versterken.”

De samenwerking met DIFT, een team van doorgewinterde experten en innovatieve denkers, heeft niet alleen de uitdagingen blootgelegd, maar heeft tevens de weg geëffend voor strategieën en oplossingen.

"Samen met de antiekhandelaars hebben we een waardevol proces doorlopen om tot oplossingen te komen. Van een inspirerende bijeenkomst met bijna alle betrokkenen tot de nauwe samenwerking met een groep van 12 antiekhandelaars. Met een open blik naar de toekomst hebben we een plan ontwikkeld als een samenvatting van onze gezamenlijke visie." zegt Krijn Henrotte, schepen van Economie.

De uitdagingen waarmee de zondagsmarkt te maken heeft, zijn onder andere instabiliteit in de standhouder-aanwezigheid, onvoldoende controle op aanbod en kwaliteit, onderschatte promotie, en gebrekkige communicatie tussen organisatie en standhouders.

Vastberaden om de antiek- en brocantemarkt nieuw leven in te blazen, onderneemt de stad Tongeren concrete stappen. Deze omvatten onder meer de introductie van een kwaliteitscharter, verbeterde communicatie, innovatieve promotie- en beloningssystemen, en de onthulling van een nieuw logo dat de herkenbaarheid van de markt versterkt.

De toekomstgerichte aanpak omvat ook innovatieve wayfinding, themamarkten,  een informatiepunt en een sterke promotiecampagne.

In het licht van uitdagingen benadrukt het stadsbestuur dat, ondanks enkele geïdentificeerde problemen, de antiekmarkt nog steeds beschikt over buitengewone troeven. De Tongerse antiekmarkt die internationaal gekend is, is de grootste van de Benelux is. De markt heeft een grote economische impact, is gelegen in een prachtig historisch kader en is omringd door antiekshops. Deze troeven, die jong en oud bekoren, vormen de kern van de markt, en het stadsbestuur blijft investeren om ze te behouden en te versterken.

Lees meer op: www.tongeren.be/toekomst-antiekmarkt .