Viio organiseert interactieve expo ‘Mysterie van Financiën’

Viio Tongeren ontvangt van 15 januari tot en met 9 februari de interactieve expo ‘Mysterie van Financiën’. De 900 leerlingen uit het 5e en 6e middelbaar van Viio Tongeren en Borgloon maken zelfstandig kennis met de rol van financiën en economie in hun leven.

Op zaterdag 27 januari stelt viio de ruimte ook open voor alle geïnteresseerde jongeren.

De interactieve tentoonstelling “Mysterie van Financiën” dompelt de leerlingen onder in verschillende situaties waarmee zij zelfstandig de geheimen van de financiële wereld in de brede zin van het woord leren kennen.

De tentoonstelling bestaat uit zeven modules die gedurende twee uren worden bezocht in groepjes van drie a vier leerlingen. Via die modules verkennen de leerlingen verschillende aspecten van financiële educatie (een budget beheren, verantwoord consumeren, ...). Ze ontdekken ook op creatieve en interactieve wijze de basisconcepten uit de financiële wereld, de overheidsbegroting en de financiële structuur van samenlevingen. Elke module leidt tot een discussie tussen de leerlingen en zet hen ertoe aan om hun eigen mening te vormen.

"De onderwerpen zijn enorm gevarieerd," zegt Ann Hellinx, die als leerkracht de tentoonstelling begeleidt. "Het omvat aspecten zoals rijkdom en weelde, maar gaat ook dieper in op concurrentie, toekomstplanning en de kunst van budgettering. Leerlingen krijgen zelfs de kans om in de schoenen van een minister te staan en begrotingen goed te keuren." De tentoonstelling stimuleert leerlingen vooral om na te denken over hun toekomst. "Ze ontdekken dat hun studiekeuzes verbonden zijn met hun toekomstig inkomen, en dat dit inkomen op zijn beurt gerelateerd is aan zaken zoals het bezitten van een mooie auto of woning, evenals de mogelijkheid om te sparen of te beleggen”

Coördinator Pieter Konings:  "In het secundair onderwijs streven leerlingen naar het beheersen van 16 sleutelcompetenties, waaronder financiële geletterdheid. Wij bieden een unieke ervaring aan onze leerlingen door deze interactieve loketten te bezoeken, wat een verfrissende afwisseling is van de gebruikelijke klasomgeving.”

De tentoonstelling is een initiatief van het Belvue Museum, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. "We hebben de tentoonstelling naar Tongeren kunnen krijgen dankzij het Fonds Piet en Mia. Dat zijn 2 geëngageerde Limburgers die een fonds hebben opgericht onder de koepel van de Koning Boudewijnstichting” zegt Guy Voets coördinerend viio Tongeren.

Wil je deze expo komen bezoeken? Dat kan alvast op zaterdag 27 januari van 10.00 uur tot 13.00 uur.

Inschrijven is wel verplicht via de website van viio: www.viio.be

Het Mysterie van Financiën is te gast in viio met ondersteuning van het fonds Piet en Mia Claesen-Willemsen van de Koning Boudewijn Stichting.