De burcht van Kolmont tot leven gebracht

De burchtruïne van Kolmont is gelegen in Overrepen, op de grens van Tongeren en Borgloon. De burcht, een buitenpost van de graven van Loon, dateert uit de twaalfde eeuw en werd deels afgebroken in de vijftiende eeuw. De site is een unieke erfgoedlocatie in een beschermd natuurlandschap dat niet toegankelijk is voor publiek. Een geanimeerde 3D reconstructie wil de site terug onder de aandacht brengen.

Burgemeester Patrick Dewael: “Met het onderzoek naar de site en de 3D animatie willen we de burcht van Kolmont onder aandacht brengen van het publiek. De burcht vertelt namelijk een bijzonder verhaal uit onze geschiedenis dat nog relevanter is door onze fusie met Borgloon, de oude Loonse hoofdplaats. Kolmont was namelijk een Loonse burcht van waaruit men Tongeren letterlijk in de gaten hield. Onze ambitie is bovendien om op termijn de site op een gecoördineerde en eventueel periodieke wijze te kunnen openstellen voor het publiek. Het Fruitspoor passeert op amper 250 meter van de burcht en het Pliniuspark ligt op een tweetal kilometer afstand.  Op die manier zou er sensibilisering kunnen plaatsvinden omtrent het natuurbehoud op deze locatie waar nu vaak illegaal toegang toe wordt verschaft en dit in combinatie met het erfgoedverhaal.”    

Schepen Gerard Stassen, bevoegd voor Erfgoed in Tongeren: “De site van Kolmont is een heel bijzondere plek waar verschillende elementen samenkomen die kenmerkend zijn voor onze streek: natuur, erfgoed, het landschap en natuurlijk het monument zelf. We zijn bijgevolg blij dat het Agentschap Onroerend Erfgoed de nodige stappen heeft ondernomen om over te gaan tot de bescherming van de burchtruïne en we hopen dat de definitieve bescherming op korte termijn zal goedgekeurd worden. We hopen dan ook dat er in de toekomst een geïntegreerd beheersplan wordt opgesteld waarbij de doelstellingen vanuit natuurbehoud en onroerend erfgoed worden samengebracht in één afgestemde gebiedsgerichte visie.”

 De film zal getoond worden bij Visit Tongeren en op termijn via QR code langs de site.