az Vesalius werkt aan revalidatie-aanbod voor IBD-patiënten

De IBD*-kliniek van az Vesalius gaat de komende twee jaar een revalidatie-aanbod voor IBD-patiënten uitwerken. Het is één van de vijf projecten die geselecteerd werden door het zorginnovatiefonds van POM Limburg, UHasselt en de provincie Limburg. Zij krijgen 35.000 euro en ondersteuning van het innovatielab Think3 om een verbeterprogramma in de zorg uit te werken en te implementeren. De projecten werden geselecteerd op hun maatschappelijke relevantie, hun motivatie en de samenstelling van het projectteam.

“De vraag komt van de patiënten zelf, zij willen zich terug voelen zoals voor hun ziekte” zegt IBD-verpleegkundige Noortje Straetemans. “Op dit moment is er geen revalidatie-aanbod dat een antwoord biedt op de noden van IBD-patiënten, dus gaan wij dat ontwikkelen om zo de impact van deze ziekte op hun leven te minimaliseren.”

Het ondersteuningsaanbod wordt uitgewerkt in samenwerking met de partners van de eerste lijn en biedt maatwerk voor elke patiënt. Die moet kunnen kiezen waar hij nood aan heeft. Denk aan ondersteuning op vlak van voeding, mentale weerbaarheid en fysieke gezondheid en conditie.

“Vermoeidheid is één van de meest voorkomende klachten, daar gaan we dus zeker mee aan de slag,” zegt Noortje.

*IBD is de afkorting van inflammatory Bowel Disease, een verzamelnaam voor chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.