Tongeren bevraagt haar inwoners over veilige en propere buurten

De dienst Veiligheid en preventie werkt dagelijks hard om onze buurt proper en veilig te houden. Om gericht op te treden tegen overlast, peilt de stad Tongeren naar het veiligheidsgevoel van haar inwoners op straat.

Burgemeester Patrick Dewael benadrukt: "We willen dat elke Tongenaar zich prettig voelt in zijn of haar buurt. Daarom stellen we graag wat vragen over eventuele overlast en gevoelens van onveiligheid. Met jouw hulp kunnen we specifieke maatregelen nemen tegen bepaalde vormen van overlast en criminaliteit. Het invullen van de enquête duurt slechts een paar minuten. Je blijft volledig anoniem, jouw identiteit en antwoorden worden niet gekoppeld."

In 2023 ontving de dienst Veiligheid en Preventie 333 meldingen, waarvan 48% betrekking had op sluikstort of zwerfvuil. Dit percentage blijft stabiel ten opzichte van voorgaande jaren. De aanpak van sluikstort blijft een uitdaging, daarom zullen mobiele camera’s worden ingezet om sluikstorters af te schrikken en te beboeten. Dit is een positieve stap voorwaarts in onze strijd tegen vervuiling.

De resultaten van de enquête zullen dienen als leidraad voor preventieve acties, zoals tijdens de Week van de Handhaving van 7 tot 13 oktober. Deze informatie zal ook worden geïntegreerd in ons camerabeleid en de dagelijkse activiteiten van de gemeenschapswachten, waardoor onze aanpak nog effectiever wordt.

Stad Tongeren is vastbesloten om naar haar inwoners te luisteren en hen tegelijkertijd te informeren over ons werk op het gebied van veiligheid en preventie. Laten we samenwerken om Tongeren niet alleen proper en veilig te houden, maar ook om het nog beter te maken!

Deel jouw ervaringen en ideeën over overlast en veiligheid door de QR-code in de stadskrant die deze week in de bus ligt te scannen of via de website van stad Tongeren: www.tongeren.be/enquete-veiligheid. Jouw betrokkenheid kan echt het verschil maken. De enquête staat open tot en met 30 april 2024.