De Regenboogvlag: een klein gebaar met een grote waarde.

Joachim Peeters, voorzitter van OUDt, dankt het college van Burgemeester en schepenen om ook dit jaar de vlag in Tongeren te laten wapperen. “Door de zichtbaarheid van de regenboogvlag en het aanbrengen van een tweede regenboogzebrapad aan het Atheneeke, laten we zien dat iedereen zichzelf kan en mag zijn en dat iedereen op hun eigen unieke manier welkom is”, zegt Joachim.

De regenboogvlag is niet alleen een steun voor de LGBTQIA+ mensen die al uit de kast gekomen zijn, maar ook een teken voor de mensen die nog zoekende zijn. Bovendien symboliseert de vlag ook de DIVERSITEIT waarin we leven en laat ons zien dat ieder mens dik oké is!

“Het gaat hier over iets dat ik heel evident vind, maar op vele Europese plaatsen nog heel moeilijk ligt”, zegt schepen Evelyne Stassen. “De eerste en de oudste stad van het land wil hiermee een belangrijk symbolisch gebaar stellen. Ook met ons permanent regenboogzebrapad aan De Semper willen we laten zien dat Tongeren een stad van diversiteit is.”

OUDt, de LGBTQIA+ vereniging, droomt dat het laten wapperen van de regenboogvlag, het participeren bij de PRIDE, het aanbrengen van regenboogzebrapaden of het ABC van de LGBTQIA+ te verklaren in de nabije toekomst niet meer nodig zal zijn. Maar zolang er nog termen als wij en zij bestaan, zolang er homofobie en gaybashing is, zolang diversiteit een vies woord blijft zijn acties zoals deze en zijn dagen zoals IDAHOT (17mei) broodnodig.

OUDt droomt en die droom start niet morgen of vandaag, die droom startte gisteren.

foto's © Lisette Lenaers