Tongeren gaat digitaal met oproepingsbrieven voor verkiezingen op 9 juni!

In aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024, zet Tongeren een belangrijke stap richting modernisering van het stemproces. Dit jaar zullen er voor het eerst digitale oproepingsbrieven verstuurd worden via MijnBurgerprofiel/ebox.

"Bij de komende verkiezingen maken we het onze burgers nog makkelijker. Medio mei, ongeveer 15 dagen voor de verkiezingen, ontvangen alle kiezers traditioneel hun oproepingsbrief per post. Maar dit jaar gaan we een stap verder! Voor het eerst zullen de oproepingsbrieven ook digitaal worden verstuurd via MijnBurgerprofiel/ebox. Tongeren omarmt het digitale tijdperk volledig en neemt actief deel aan het project Gemeente zonder Gemeentehuis, in samenwerking met 38 andere Vlaamse gemeenten," aldus Patrick Dewael, burgemeester. "Door zowel digitale als klassieke oproepingsbrieven te gebruiken, hopen we nog meer mensen aan te moedigen om hun stem te laten horen. Dit experiment biedt Tongeren de kans om de omvang van de digitale kloof te onderzoeken, en jouw feedback is hierbij van onschatbare waarde!"

Oefenmomenten elektronisch stemmen

In Tongeren wordt er elektronisch gestemd. Wie wil oefenen kan terecht in de bibliotheek en in De Piepel in de maand mei:

  • Bibliotheek, Dijk 111: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur, dinsdag van 14 tot 18 uur en zaterdag van 10 tot 16 uur
  • De Piepel, Dijk 118: donderdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur, vrijdag van 10 tot 12 uur

Heb je jouw oproepingsbrief niet ontvangen via de post of ben je hem kwijt?

Geen paniek! Je kunt de digitale versie afdrukken en meenemen naar het stemlokaal. Of handiger nog, toon de digitale versie op je smartphone aan de medewerkers in het stembureau. Vergeet niet dat je voor een volmacht een papieren oproepingsbrief nodig hebt. Deze kun je meenemen naar het stembureau, ofwel het origineel via de post ontvangen, ofwel de zelf geprinte versie uit je eBox.

Tongeren doet mee aan het project Gemeente zonder Gemeentehuis en zet in op een extra herinnering met de digitale oproepingsbrief, zodat ook wie zijn papieren kiesbrief verliest, zeker kan gaan stemmen.

Op de dag van de verkiezingen is  het Praetorium, Maastrichterstraat 10, open van 8 tot 16 uur. Hier kun je ook een duplicaat aanvragen indien nodig.

Voor meer informatie kun je terecht op www.tongeren.be/verkiezingen-9-juni-2024 .