Heb jij of uw vereniging iets te melden, of u heb iets gezien neem dan snel contact met ons op

Home » Griepvaccin: waarom, wanneer en voor wie?

Griepvaccin: waarom, wanneer en voor wie?

Gepubliceerd op 8 oktober 2020 om 12:08

1. Waarom vaccineren en niet gewoon uitzieken?

“Wie ooit door de griep te grazen is genomen, houdt daar weinig mooie herinneringen aan over. Vaak ben je een tweetal weken écht ziek en futloos”, vertelt dr. Demyttenaere, ook zelf ‘ervaringsdeskundige’.

“Het ongemak van een prikje weegt niet op tegen de nadelen van griep. Het virus treft wereldwijd jaarlijks 5 % tot 10 % van de volwassenen en 20 % tot 30 % van de kinderen. Vooral bij jonge kinderen, senioren en specifieke risicogroepen (zwangere vrouwen, mensen met een chronische ziekte of weerstandsproblemen) is er kans op ernstige verwikkelingen.” 

“In 2020 wordt het griepvaccin nog sterker aangeraden als je tot een risicogroep behoort. De symptomen van griep lijken sterk op die van corona. En het is niet goed te voorspellen wat het effect op je gezondheid zal zijn als je tegelijkertijd met beide virussen besmet zou worden." 

2. Wanneer laat ik me inenten?

“Door de coronacrisis zijn er dit jaar 2 periodes om je vaccin bij de apotheker te halen. Behoor je tot een risicogroep, dan moet je voor het vaccin tussen 15 september en 15 november naar je apotheker. Behoor je niet tot een risicogroep, dan kan je vanaf 15 november een griepvaccin halen.” 

“Wanneer je je laat vaccineren? De griep bereikt traditioneel een hoogtepunt in januari en februari. Maar je neemt het best wat marge. Dat is om 2 redenen: het vaccin is pas na een paar weken werkzaam én eenmaal je besmet bent met het virus, kan het even duren voor je symptomen vertoont. Concreet: vaccineren van midden oktober tot en met november is ideaal.” 

3. Waarom moet ik me elk jaar opnieuw vaccineren?

“Eens je het vaccin hebt, ben je tot 12 maanden beschermd. Maar de griep is de kameleon onder de virussen: hij verandert elk jaar. Daarom worden de vaccins elk jaar aangepast. Meestal bestaat een vaccin uit een cocktail van 2 tot 4 griepstammen .”

4. Kan je toch griep krijgen na vaccinatie? 

“De 1ste dagen na een inenting krijgen mensen soms het ‘griepaal syndroom’. De symptomen zijn gelijk aan griep, maar het is geen griep. Meestal gaan de klachten na een paar dagen weg. Je kan uiteraard wel griep krijgen als het virus dat de ronde doet, niet hetzelfde type is waartegen je gevaccineerd bent. Maar die kans is klein. Tot slot: hou er wel rekening dat het vaccin pas na 2 tot 3 weken werkt.”

5. Elk jaar een griepvaccin: verstoort dat je algemene weerstand niet?

“Die impact is verwaarloosbaar en weegt zeker niet op tegen de voordelen die er tegenover staan. Zonder vaccinaties zouden mensen niet zo lang leven als ze vandaag doen.”

6. Hoe kan ik een vaccin krijgen?

“Vraag eerst een voorschrift aan je arts, haal het vaccin bij de apotheker en laat het inspuiten door een arts of verpleegkundige. Bewaar het vaccin altijd in de koelkast.”

7. Ik heb toch de griep te pakken. Wat nu?

“Voorkom dat je anderen besmet: blijf thuis en ontvang geen bezoek. En geef jezelf voldoende tijd om te recupereren na een week beginnen mensen zich vaak wat beter te voelen en gaan ze te vroeg opnieuw aan het werk.”