Heb jij of uw vereniging iets te melden, of u heb iets gezien neem dan snel contact met ons op

Home » MoMeNT organiseert buitenexpo van ‘ Dat gedeeld moment’ aan cc De Velinx

MoMeNT organiseert buitenexpo van ‘ Dat gedeeld moment’ aan cc De Velinx

In 2020 lanceerde MoMeNT een publieke oproep waarbij aan eenieder werd gevraagd een foto te nemen van zijn/haar eigen lockdownMoMeNT. Er was hierbij slechts één voorwaarde. De foto moest genomen worden op 12 april 2020, klokslag 12.00u. Maar liefst 180 mensen deelden dit unieke moment.

Curator Michiel Hendryckx selecteerde uit deze verzameling 60 beelden die tentoongesteld worden aan de achterliggende vijver van het cultuurcentrum de Velinx.

Ook deelneemster, Brigitte Arnots had haar moment vasgelegd, “Dit was mijn ‘moment’ exact één jaar geleden op 12 april om 12.00 uur tijdens de eerste lockdown. Ik deed de vroege shift bij wzc De Motten , als zorgkundige. Het was een heftige periode, de onzekerheid, de ongerustheid, de onwetendheid, de angst, het verdriet, maar we gingen door elke dag opnieuw, bewoners, collega’s en directie, we waren één familie. Er zijn tranen gevloeid, maar hebben ook veel gelachen, want tijdens de eerste corona uitbraak hadden we soms van die grote en gekke pakken aan.”

Patrick Dewael, Burgemeester: “Dit is zondermeer een tof initiatief dat naadloos past binnen ons vernieuwend en eigentijds cultureel project MoMeNT.  Eerlijkheidshalve moeten we wel toegeven dat MoMeNT niet als eerste met dit idee voor de dag kwam. Niemand minder dan Jacqueline Mesmaeker ging ons voor! Op 21 maart 1975 om 17.23u nam zij een gelijkaardig initiatief. Dat resulteerde toen in 35 momentopnames van over de hele wereld. In 2018 was het resultaat nog te bezichtigen in het Antwerpse M KHA.”

An Christiaens, Schepen van Cultuur: “We zitten momenteel allemaal in hetzelfde – toegegeven, weinig comfortabele - schuitje. We beleven een zgn. zachte-lockdown.  Ons leven speelt zich grotendeels af in de eigen gezinsbubbel en in de eigen woning.   We lijken hierdoor haast afgezonderd van elkaars leven. Met deze expo geven we je de kans om heel even binnen te kijken in een andere bubbel. Straffer nog, in 60 andere bubbels! De 60 geselecteerde beelden bieden een grote verscheidenheid aan momenten en een andere kijk op de lockdownperiode.”

Deze 60 beelden vormen een expo met vrije toegang aan de vijver van de Velinx. De andere 120  niet-geselecteerde beelden gaan natuurlijk niet verloren. Alle beelden vormen samen een grote collage. Deze verzameling van coronaMoMeNTen is te bezichtigen aan het Praetorium te Tongeren.

Van vrijdag 2 april t.e.m. dinsdag 1 juni 2021 wordt de expo ‘Dat gedeeld moment’ tentoongesteld

Klik op de foto's om ze te vergroten