Wereld IBD-dag bij AZ Vezalius

Op 19 mei was het Wereld IBD-dag en dat betekent dat er die dag in het Az Vesalius te Tongeren extra aandacht ging naar mensen met chronische darmziektes.

Om dit extra in de verf te zetten droegen de medewerkers van de IBD-kliniek en verschillende andere sympathisanten een paars mondmasker en delen ze een filmpje op de schermen in het ziekenhuis en de sociale media dat meer informatie geeft over IBD. Het paarse lintje is immers het internationale symbool voor IBD-bewustwording.

“Patiënten met deze chronische darmziektes vinden het vaak moeilijk om over hun ziekte en de daarbij horende ongemakken te praten. Het blijft vaak een beetje taboe. Daarom willen we op wereld IBD-dag mensen extra informeren zodat onze patiënten en hun omgeving op meer begrip kunnen rekenen,” zegt gastro-enteroloog  dr. Annelies Posen.

In België lijden 30.000 mensen aan één van deze vaak onzichtbare ziekten. Daar komen jaarlijks meer dan 500 nieuwe gevallen van de ziekte van Crohn en zo’n 350 van colitis ulcerosa bij. 

Vandaag werd ook de “Gut Feeling” podcast gelanceerd. Hierin gaan gezondheidsexperts Dr. Steven van Outryve (gastroenteroloog) , Noortje Straetemans (IBD-verpleegkundige) en Els Pazmany (seksuoloog/relatietherapeute) in gesprek met IBD-ervaringsdeskundigen Lynn en Bart, die zelf ook soms tegen problemen aanlopen. Dit alles wordt begeleid en gemodereerd door seksuoloog en relatietherapeute Chloé de Bie.

“Intimiteit , seksualiteit en het aangaan van relaties zijn een belangrijk aspect van het volwassen leven. Toch zijn ook deze thema's niet zo vanzelfsprekend voor mensen met IBD. In deze podcastserie worden deze thema’s bespreekbaar gemaakt. Want seksualiteit hoort ook absoluut bij het leven van mensen met een chronische aandoening”, aldus Noortje Straetemans.

Klik op de foto's om ze te vergroten