Unico Tongeren fusie van 4 Tongerse voetbal ploegen

lnitiatiefnemer VC Jekervallei Sluizen zorgt voor een unieke Tongerse fusie met de samensmelting van VC Jekervallei Sluizen, Valencia Piringen, Union Rutten en Heur W. Voorzitter Peter Nelissen van VC Jekervallei Sluizen zal ook voor de nieuwe fusieclub voor het seizoen 2022-2023 functioneren als voorzitter.

lk wil de leden van de pers en media een woordje uitleg verschaffen: "De eerste fundamenten van deze fusie werden gelegd in januari 2021 met meerdere Tongerse provinciale clubs. Ook ging ik mijn oor te luisteren leggen bij twee van mijn hoofdsponsors Yves Maes van Maes Containers en Hans Corvers ( ook eigenaar van het Yamaha racing team) van Corpellets, beiden juichten dit enthousiast  toe. Die mannen waren vertegenwoordigd in succesvolle  fusies van Thes Sport en Paal-Tervant.  Na onze bijeenkomst tussen de provinciale clubs werden een aantal problemen vastgesteld. Bij Valencia Piringen en Union Rutten was er een gebrek aan personeel. Bij ons is de locatie het probleem. Door het groot succes van ons gratis jeugdvoetbal schieten we tekort met slechts een voetbalveld. Ook de parkeermogelijkheden bij ons zijn beperkt, omdat we een talrijke, trouwe aanhang hebben. Neem daar het Covid-19 verhaal bij wat financieel flink ingehakt heeft op het verenigingsleven. Door samenwerking kunnen we al deze problemen vlekkeloos oplossen. Secretaris Nico Poismans van Valencia Piringen en voorzitter Benny Leroi van Union Rutten zaten meteen op dezelfde golflengte als ik. Wij zijn een sociale volksclub met aandacht voor de jeugd. Het gratis jeugdvoetbal moet blijven bestaan. Met deze fusie zullen we nog meer mensen van Tongeren naar elkaar laten toevloeien. Wij zijn van mening dat we moeten terugkeren naar het traditievoetbal voor het volk."

Aansluiting Heur W bij onze fusie.

"Nadat Heur werd afgescheurd van Tongeren, krijgen we terug opnieuw SK Tongeren in nationale reeks. De sterke man van Heur W, Omer Brugmans, had vage plannen om terug te starten in vierde provinciale. Toen ik aanklopte met ons idee, waren de mensen van Heur enorm enthousiast om mee op de kar te springen. Ze hebben dezelfde visie. Zo is ook het evenwicht in het Tongerse voetbal hersteld. Tongeren is terug SK Tongeren en Heur W keert terug naar de dorpen om samen met ons opnieuw een succesverhaal te schrijven."

Plannen

"Op de eerste plaats moesten we zoeken naar een clubnaam. Niet evident met vier clubs. Door het contact met Omer Brugmans, viel ons de naam van zijn elektro-zaak op. Snel waren we het eens om onze club Unico Tongeren boven het doopvont te houden. Onze naam Unico is afgeleid van het Spaans voor uniek, onvergelijkbaar en apart. Onze club Unico is ook verwijzend naar onze mooie, unieke stad Tongeren. lndien wij of Valencia Piringen het komende seizoen niet promoveren of dalen zullen we met onze eerste ploeg in derde provinciale aantreden. De tweede ploeg in vierde provinciale en verder zullen we ook uitpakken met een reserveteam en een damesploeg. Uiteraard willen we onze gratis jeugdwerking verder uitbreiden. Zowel het A, B en reserveteam zullen spelen op het plein in Rutten. Die locatie zal een grondige opknapbeurt krijgen. Verwacht jullie maar aan een volledig nieuwe accommodatie. Wij zijn dan ook bijzonder fier en dankbaar om te mogen aankondigen dat onze hoofdsponsor, Yves Maes, beslist heeft om de kantine om te vormen tot een Maes-containers kantine. Zeg maar, de kleinere versie van Maes-containers kantine van Thes Sport. De dames- en jeugdploegen spelen op het plein in Sluizen . Alie trainingen van onze ploegen zullen doorgaan op de pleinen in Piringen. Daar zijn twee velden met verlichting."

Clubkleuren en logo

"Met de vier clubs samen hadden we alle kleuren van de regenboog. Vandaar dat we gekozen hebben voor totaal nieuwe clubkleuren, bordeaux truitjes met een zwarte broek. Het logo moest iets speciaal worden, iets lokaal. Wij zijn hiervoor te rade gegaan bij Flipka, een jonge opkomende street -art artist. Hij zal alle originele clubkleuren verwerken in een origineel en uniek logo. In de verdere toekomst zijn er nog plannen om kunst en voetbal te laten samenvloeien! Tongeren is nu eenmaal de kunst en cultuurstad bij uitstek!

Bestuur

"Het nieuwe bestuur bestaat uit 12 leden. Van elke club 3 afgevaardigden. De functie van voorzitter is voor mijzelf (Peter Nelissen), ere-voorzitter Omer Brugmans, ondervoorzitter Benny Leroi, secretaris Nico Poismans en penningmeester Morten Smeets."

Ambities

"Een van de ambities is onze partners de nodige aandacht blijven geven en in de watten blijven leggen. Partners zijn de zuurstof van onze clubs zonder hun is er geen voetbal! Deze flinke schaalvergroting  en vooral de verdere uitbreiding van onze jeugd zijn enorme pluspunten voor onze partners. Gratis jeugdvoetbal staat bij ons hoog in het vaandel, wij hoeven geen labels of topprestaties. Hier komen de kinderen op de eerste plaats. Elke zondag kan iedereen gratis genieten van jeugdvoetbal. Ook de supporters, ouders en familie mogen gratis binnen. Genieten van de lach op een gezicht van een kind. Zeg nu zelf: "Wat is er schoner in de wereld." Verder willen we met een minimum van 80% Tongerse spelers en speelsters meedingen aan de top in onze provinciale reeksen. Verder wil ik ook een dankwoordje geven aan burgemeester Patrick Dewael en schepen van sport Patrick Jans.

Ze werden meteen als eerste op de hoogte gebracht van onze plannen. lk hoop dat het stadsbestuur fier is op deze fusie, en blij over het feit dat onze jeugdwerking zoveel aandacht krijgt."

Voorzitter Peter Nelissen.

Foto's Lisette Lenaers               Klik op de foto's om ze te vergroten