Tongerse zomermarkt steekt van wal

Op vrijdag 11 juni start in de Eerste stad van het land de zomermarkt. Deze gaat wekelijks door op de Veemarkt. Lokale producenten en handelaars in lokale producten bieden er hun voedingsproducten aan.

Patrick Dewael, burgemeester: “Gezondheid is een heel belangrijk item geworden in onze samenleving. De consument wil weten wat hij of zij eet en gaat op zoek naar de puur- en echtheid van producten. De producten die aangeboden worden op de zomermarkt komen vers van het land.”

“Niet alleen is alles vers, je krijgt er ook de nodige info over ingrediënten en herkomst van de producten. Interesse in het productieproces? Ook dat lichten ze graag toe. Met de organisatie van de zomermarkt herleiden we de schakel tussen producent en consument tot een minimum en stimuleren we de lokale werkgelegenheid,” zegt Marc Hoogmartens, schepen van economie.

Op deze manier draagt de stad Tongeren haar steentje bij aan het milieu. Geen extra vervoer, geen onderhandelingen met fruitveilingen, geen maanden stockkering van producten maar rechtstreekse verkopen. De consument betaalt de producent en de producent int een eerlijke prijs voor zijn of haar producten waarvoor met hart en ziel gewerkt werd.

“De zomermarkt straalt ook gezelligheid uit, iets wat we de laatste tijd gigantisch gemist hebben. Met vrienden en familie nieuwe, verse dingen kunnen proeven, een streekbiertje proberen, een vergeten groente herontdekken en zoveel meer, dit in een warm kader geplaatst,” zegt Patrick Dewael, burgmeester.

De zomermarkt gaat door op de Veemarkt in Tongeren elke vrijdag in juni, juli en augustus van 16 tot 19 uur.

“We hopen dat de zomermarkt kan uitgroeien tot een gezellige markt. Op het einde van de werkweek verse inkopen doen voor het weekend in een ontspannen afterworksfeer. Een (h)eerlijke manier om het weekend in te zetten. Als kers op de taart kun je na de inkopen zalig vertoeven op één van de terrassen in onze stad!”, besluit Marc Hoogmartens, schepen van economie.