Tongeren bundelt wandelroutes op digitaal platform

De wandelingen op grondgebied van Tongeren werden digitaal ontsloten op de website www.toerismetongeren.be/wandelen. Waar voorheen een papieren wandelkaart nodig was, kan voortaan alle route-info digitaal worden geraadpleegd.

Tongeren telt een 30-tal bewegwijzerde wandelingen, goed voor 200 km aan wandelplezier. Vanaf heden kan alle wandelinfo online worden geraadpleegd op de website www.toerismetongeren.be/wandelen. Voor informatie over de route, wordt de bezoeker doorverwezen naar het digitaal portaal Outdooractive. Deze toepassing geeft op een overzichtelijke wijze alle praktische info weer zoals o.a. de wandelduur, de hoogteprofielen, het startpunt, informatie en foto’s over de bezienswaardigheden onderweg, de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, parkeermogelijkheden en nog zoveel meer! Bovendien is het mogelijk om de wandelkaart als pdf te raadplegen en af te printen, de gpx-coördinaten te downloaden of de wandeling online te volgen via de gps-functie. Dit kan zowel via de webversie als via de gratis te installeren app op je smartphone. Het volstaat om eenmalig te registreren.

Burgemeester Patrick Dewael: ‘Een studie van Toerisme Vlaanderen rond het gedrag van de recreatieve verblijfstoerist in de Vlaamse regio’s leert ons dat 33 % van de reizigers Haspengouw kiest als vakantiebestemming omwille van de wandelmogelijkheden. Het wandelaanbod in Tongeren vormt een mooie aanvulling op de cultuurhistorische bezienswaardigheden. Hiermee hopen we het meerdaags verblijfstoerisme te stimuleren. Een professionele ontsluiting van het wandelaanbod – zowel fysiek als digitaal – is bijgevolg  opportuun voor een goede dienstverlening naar onze bezoekers toe’.

Schepen voor toerisme An Christiaens: ‘ Met de digitale ontsluiting van de wandelinfo hopen we beter tegemoet te komen aan de wensen en noden van wandelaars. Ze kunnen hun tocht op voorhand van thuis uit voorbereiden en de routes digitaal volgen via smartphone. Het is niet langer nodig om over een papieren wandelkaart te beschikken. Bovendien is de wandelinfo beschikbaar in 4 talen (Nl, Fr, Du, En). Om het toeristisch onthaal van onze stad toekomstbestendig te maken, zullen we steeds meer inzetten op digitale toepassingen.

Schepen voor smart city Marc Hoogmartens: ‘De digitale ontsluiting van onze wandelingen is ook een meerwaarde voor de eigen inwoners. Als stadsbestuur willen we de komende jaren inzetten op diverse digitale toepassingen op het openbaar domein, ook wel smart city projecten genoemd.’

Dit project kwam tot stand door een samenwerking  tussen de dienst toerisme en de GIS-adviseur van de stad Tongeren; mevr. Vicky Verscheijden. Liefhebbers van een papieren wandelkaart kunnen nog steeds terecht bij Toerisme Tongeren. De kaarten zijn te verkrijgen aan € 2.5/stuk of € 10 voor de 4 versies.