Op reis door het romeinse rijk in coronatijd

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren organiseerde van 6 februari tot en met
1 augustus 2021 de expositie ‘Oog in oog met de Romeinen’, i.s.m. het British Museum. De tentoonstelling genoot buitengewoon veel waardering. 41.703
mensen maakten in volle coronatijd een boeiende ontdekkingsreis door het uitgestrekte Romeinse Rijk.

Het Gallo-Romeins Museum weet keer op keer te verrassen met zijn kwaliteitsvolle tentoonstellingen. Dat was ook het geval met ‘Oog in oog met de Romeinen’. De expositie werd ontwikkeld in samenwerking met het British Museum. Ze dompelde de bezoekers onder in de Romeinse cultuur. Die kende vele regionale varianten. De Romeinse maatschappij was een wereld van ‘eenheid in verscheidenheid’, zo maakte de tentoonstelling overduidelijk.

‘Oog in oog met de Romeinen’ liep in volle coronatijd en genoot veel bijval. Bezoekers spraken zich vooral lovend uit over de diversiteit aan topstukken, over de meeslepende films met ‘ooggetuigen’ en de audioguides die helder duiding gaven, ook aan kinderen.

Gedurende de volledige looptijd was de tentoonstelling dagelijks nagenoeg uitverkocht. Om aan de grote belangstelling te kunnen voldoen, verruimde het Gallo-Romeins Museum zijn openingstijden. Tijdens de krokusvakantie, paasvakantie maar ook op weekends en feestdagen was het museum van 9 tot 21 uur geopend. In juli organiseerde het extra openingen op maandagen. Om de veiligheid te allen tijde te garanderen hield het museum strikt vast aan tien deelnemers per tijdslot/kwartier. Ook reserveren bleef verplicht. Uiteindelijk konden meer dan 41.000 mensen mensen van de expositie genieten.

Het publiek was divers. Opvallend veel families met jonge en oudere kinderen vonden hun weg naar de oudste stad van het land. Het museum kreeg zelfs geregeld felicitaties van ouders met enthousiaste tieners. Mede dankzij lovende kritieken in de Belgische Franstalige media kwamen er veel mensen uit Wallonië over de vloer. Bezoekers namen rustig hun tijd om alles te lezen, bekijken en beluisteren: de gemiddelde bezoektijd was ongeveer twee uur, wat een half uur meer is dan bij vorige tentoonstellingen.

Het Gallo-Romeins Museum brengt de komende maanden zijn permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ opnieuw in de belangstelling. Tot eind augustus zijn er speelse kijktochten voor kinderen vanaf 4 jaar. Ook loopt het project ‘In situ’ i.s.m. cultuurfestival MoMeNT. Er is nieuw werk te zien van gerenommeerde hedendaagse Belgische kunstenaars Cindy Wright, Maarten Vanden Eynde en Kris Martin. Volgend jaar staat een nieuwe tijdelijke expositie op stapel. Hierover wordt meer bekendgemaakt in het najaar.

Burgemeester Patrick Dewael: “Het Gallo-Romeins Museum werkte voor dit project samen met het British Museum, eén van de meest vooraanstaande archeologische musea ter wereld. We kregen het vertrouwen van de Londense collega’s om de scenografie van de tentoonstelling uit te werken en alle multimedia te ontwikkelen. Er is nu een mooie basis voor toekomstig partnerschap.”

Schepen van Cultuur An Christiaens: “De tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’ in het Gallo-Romeins Museum was misschien wel dé ‘corona-expositie’ bij uitstek. Ze stond garant voor een veilige en superboeiende ervaring voor het hele gezin, ook in periodes waarin er weinig of geen uitstappen mogelijk waren. Mensen waren ons oprecht dankbaar, en daar doen we het uiteindelijk toch voor.”